President Recep Tayyip Erdoğan (C) en Baykar-functionarissen en -medewerkers worden gezien naast Akıncı UCAV's aan de zijlijn van de leveringsceremonie in de provincie Tekirdağ, in het noordwesten van Turkije, 29 aug. 2021.

Turkije is opgeklommen naar de top drie van de wereld op het gebied van gevechtsdronetechnologie, zei de Turkse president zondag, meldt Anadolu Agency.

“Met onze onbemande gevechtsvliegtuig Akinci, is Turkije een van de drie meest geavanceerde landen in de wereld geworden in deze technologie,” zei Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan onderstreepte dat Turkije vastbesloten is het leidende land te worden in gevechtsdrones en zei dat Turkije nieuwe technologieën moet ontwikkelen.

Het doel van de natie is om bewapende drones te ontwikkelen die kunnen opstijgen en landen op vliegdekschepen met korte landingsbanen voor gebruik in missies in het buitenland, voegde hij eraan toe.

Mensen worden gezien naast Akıncı UCAV’s aan de zijlijn van de leveringsceremonie in de provincie Tekirdağ, in het noordwesten van Turkije, 29 aug. 2021.

Erdogan prees ook Turkije’s uitgebreide gebruik van defensieproducten van eigen makelij, dat de laatste jaren van slechts 20% naar ongeveer 80% is gesprongen.

Op 8 juli schreef de Bayraktar Akinci Turkse luchtvaartgeschiedenis door naar 11.594 meter te klimmen – een nieuw record – in een vlucht die 25 uur en 46 minuten duurde.

Levering ontvangen

Het Turkse leger heeft zondag een levering ontvangen van de meest geavanceerde en verfijnde drone die het land tot nu toe heeft gebouwd, waarmee een vloot wordt uitgebreid die zijn succes in het veld al heeft bewezen.

De Bayraktar Akıncı, een onbemand gevechtsvliegtuig (UCAV), is ontwikkeld door de drone-magnaat Baykar.

Volgens Baykar kan de Akıncı doelen zowel in de lucht als op de grond aanvallen. Het kan ook naast gevechtsvliegtuigen opereren en hoger vliegen en langer in de lucht blijven dan Turkije’s bestaande drones.

Bron: Sabah