De Turkse natie viert vandaag de Dag van de Overwinning, ter gelegenheid van de 99e verjaardag van het grote offensief van de Turkse legers onder leiding van Mustafa Kemal Atatürk tegen de Griekse bezettingstroepen op 30 augustus 1922.

“We zijn in de gelukzaligheid van het bereiken van de 99e verjaardag van de Grote Overwinning, een van de hoekstenen van onze eeuwenoude glorieuze geschiedenis. Ik markeer de eer van de 30 augustus Dag van de Overwinning van onze natie, Turks-Cyprioten en onze burgers die in verschillende landen over de hele wereld wonen,” zei president Recep Tayyip Erdoğan in een schriftelijke boodschap.

Erdoğan herdacht ook Mustafa Kemal Atatürk, de vereerde veteraan en opperbevelhebber van Turkije’s Onafhankelijkheidsoorlog en stichter van de Turkse Republiek, evenals gewaardeerde leden van het Turkse parlement en de heldhaftige soldaten.

Hij benadrukte dat 30 augustus een van de meest cruciale keerpunten in de geschiedenis van het land is en de weg heeft vrijgemaakt voor de stichting van de Turkse Republiek.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan woont een ceremonie bij met topambtenaren en legerofficieren bij het mausoleum van Mustafa Kemal Ataturk in Ankara

Ondanks allerlei vormen van armoede en onmogelijkheid heeft het Turkse volk opnieuw laten zien dat dit land, dat met de Slag bij Malazgirt (Manzikert) in 1071 tot ons thuis werd gemaakt, ons eeuwige vaderland is, zei hij.

De Turkse controle over Anatolië – het uitgestrekte grondgebied van het moderne Turkije – begon met de Slag van Malazgirt op 26 augustus 1071, waarbij de Seltsjoeken onder leiding van sultan Alparslan een veel groter Byzantijns leger versloegen.

“De geest, het geloof en de wil die de Grote Overwinning inspireerden, geven vandaag de richting aan voor onze natie, net zoals 99 jaar geleden,” voegde Erdoğan eraan toe.

Hij zei dat Turkije de hoop is geworden van niet alleen zijn 84 miljoen burgers die binnen zijn grenzen wonen, maar ook van honderden miljoenen van de Balkan tot Azië, van Afrika tot Europa.

Turkije zal de rechten van de onderdrukten blijven verdedigen tegen de onderdrukkers en zal blijven streven naar vrede, gerechtigheid en vrijheid in de hele wereld, voegde hij eraan toe.

Op 28 augustus is een campagne op de sociale media van start gegaan onder de naam “Zafer Yolumuz” (Ons overwinningspad), om mensen aan te moedigen het pad te bewandelen dat 99 jaar geleden door Turkse soldaten werd afgelegd.

President Recep Tayyip Erdogan woont de ceremonies van de Dag van de Overwinning bij in Ankara

De Dag van de Overwinning herinnert aan de laatste slag tegen de Griekse troepen in Dumlupınar in 1922 en is opgedragen aan de Turkse strijdkrachten.

Van 26 tot 30 augustus 1922 vochten de Turkse strijdkrachten de slag om Dumlupınar in de westelijke Kütahya-provincie van Turkije uit, waarbij het binnenvallende Griekse leger beslissend werd verslagen.

Eind 1922 hadden alle buitenlandse troepen de gebieden verlaten die een jaar later samen de nieuwe Republiek Turkije zouden vormen.

“Legers, jullie eerste doel is de Middellandse Zee. Voorwaarts!” beval Atatürk het leger dat op 1 sept. 1922 vanuit westelijk Kütahya zou optrekken.

Op 27 augustus bevrijdde het Turkse leger Afyonkarahisar van het Griekse leger, Kütahya op 30 augustus en de westelijke provincie İzmir op 9 september.

Toen hij het publiek toesprak, zei Atatürk: “De Turkse natie heeft deze waarheid opnieuw met een stalen pen in de geschiedenis gegrift met de overwinning die zij heeft behaald, de kracht die zij heeft getoond en haar wil.”

Bron: Sabah