BTS

Het Turkse ministerie van Familie en Sociale Diensten heeft besloten een onderzoek te starten naar K-Pop (Koreaanse popmuziek) en de effecten ervan op de jonge generatie in Turkije nauwlettend in de gaten te houden, nadat drie meisjes werden betrapt toen ze wegliepen van hun huis om naar Zuid-Korea te gaan.

“Het ministerie onderzoekt beschuldigingen dat K-Pop jongeren afleidt van hun ouders en hen een geslachtsloze levensstijl aanleert,” meldde het dagblad Milliyet op 29 augustus.

Op 10 augustus zijn twee zussen en een vriendin uit hun huizen in de wijk Hadımköy in Istanbul weggelopen met de bedoeling naar Zuid-Korea te gaan vanwege hun liefde voor K-Pop en K-drama (Koreaanse tv-series).

BTS, EXO, Blackpink, Big Bang, GOT7, RedVelvet, TXT en Twice zijn de bekendste K-Pop bands.

BTS heeft zo’n 20 miljoen volgers op sociale media die de bandleden “Army” noemen.

“Het ministerie doet onderzoek naar ‘populaire wereldculturen en de gezonde verbetering van kinderen’.

Ambtenaren denken dat de muziek van sommige landen invloed heeft op jonge Turkse generaties,” merkte het dagblad op over de toename van interesse voor K-Pop.

“Trends die ontstaan in sommige landen die profiteren van massamedia, internet en technologie, zetten de beelden van die landen om in goed met de hulp van fans over de hele wereld,” zeiden bronnen van het ministerie, die om anonimiteit vroegen.

“Deze trends komen voort uit tv-series, films, muziek, mode, keuken, taal of toerisme,” voegden zij eraan toe.

“De fans van deze wereldwijde trends hebben een gemeenschappelijke levensstijl door de populaire producten die ze gemeen hebben.”

“Koreaanse popgroepen roepen wereldwijd bewondering op door beelden en hun verschillende stijl muziek door effectief gebruik te maken van sociale media,” zeiden de ambtenaren.

Het dagblad onderstreepte dat het ministerie bekende sociale mediaplatforms, met name Twitter en YouTube, in de gaten houdt over de opkomst van K-Pop in Turkije.

“Fans bundelen hun krachten op online accounts en consolideren hun band met K-Pop bands door zichzelf speciale bijnamen te geven,” voegde het eraan toe.

K-Pop is een muziekgenre dat ontstond met de oprichting van een van de eerste K-popgroepen, de boyband “Seo Taiji and Boys” in 1992.

Vanaf 2003 startten TVXQ en BoA een nieuwe generatie van K-Pop idolen die de muziek verspreidden naar buurland Japan en K-pop vandaag de dag nog steeds internationaal populariseren.

Volgens een Twitter-rapport gepubliceerd in september 2020, is Turkije een van de 20 landen waar Twitter-gebruikers actief hashtags over K-Pop schrijven en gebruiken.

EXO’s nummer “Obsession” en BTS’ “On” zijn twee nummers waar Turkse Twitter-gebruikers het meest commentaar op hebben, aldus het rapport.

Bron: Hürriyet