De Maasmechelse vereniging en voetbalclub MM Turk

De Maasmechelse vereniging en voetbalclub MM Turk roept op tot kalmte naar aanleiding van de aangekondigde opstand bij jongeren in de gemeente.

Op sociale media circuleert sinds dit weekend de oproep om zaterdag over te gaan tot een opstand in Maasmechelen, naar aanleiding van de coronamaatregelen.

“Heel Maasmechelen in opstand”, klinkt het. Intussen bestaat er ook al een besloten groep waarin de actie zou worden voorbereid.

“Laat jullie niet beïnvloeden door andere steden en gemeenten”, klinkt het. “Blijf gewoon veilig thuis.”

Ook Hasan Düzgün, bestuurslid bij de Tevhid moskee en Unia, vraagt de coronamaatregelen vol te houden.

De Turkse gemeenschap wil de jongeren in de gemeente nu al preventief aanmanen om de rust te bewaren de komende dagen.

Aanleiding is de aangekondigde protestactie waarbij geen geweld zou worden geschuwd. In een eerste actie wordt gesproken om zaterdag ‘in opstand te komen’, maar in een tweede bericht dat enorm circuleert, wordt over vrijdag gesproken.

Er wordt meerdere keren opgeroepen om vrijdag aan de Pauwengraaf te verzamelen, en koevoeten, vuurwerk en molotovcocktails mee te nemen.

“We moeten vechten voor onze vrijheid”, klinkt het. Maandagavond gooide iemand ook al een molotovcocktail naar het huis van oud-burgemeester Georges Lenssen.

Ondanks dat nu al duidelijk is dat de jongeren verschillende achtergronden hebben, wil MM Turk alvast oproepen tot kalmte. “Laat je niet beïnvloeden door wat er in Nederland gebeurt”, zegt het bestuur.

“We willen de jongeren van de straat houden en hen het juiste pad laten bewandelen. Geweld lost niets op.”

Dat zegt ook Hasan Düzgün, bestuurslid bij de Tevhid moskee en Unia. “Ik begrijp dat velen de maatregelen omtrent corona moe zijn. Dat geldt ook voor mij.

Maar het is een probleem over de hele wereld. We moeten geduld hebben en de maatregelen volgen. Eender wie jullie zijn, Jan, Pieter, Ali of Angelo, ik roep op om jullie gezond verstand te gebruiken. Protestacties zoals Nederland – met vernielingen, plunderingen en molotovcocktails – horen niet thuis in onze samenleving.”

Bron: BNM