De familieleden van Ali Kemaldar (24), de jongen die vannacht het leven liet na een val van de schachtbok in Eisden, is erg aangeslagen.

Een drama afgelopen nacht in Eisden, in Maasmechelen. Rond 0.30 uur werd aan de politie gemeld dat iemand van de schachtbok aan de voormalige mijn van Eisden gevallen was.

Enkele getuigen konden de val bevestigen, zo laat de politie weten.

De politie, brandweer en MUG kwamen ter plaatse. Maar de twintiger uit Maasmechelen overleefde de val niet.

Zonechef Freddy Gevaert: “Twee getuigen hebben nog even voor de feiten met de man gesproken. Hij heeft dan de mijnschacht toch beklommen. Op zeker ogenblik hebben zij een doffe plof gehoord en ze hebben dan de hulpdiensten verwittigd. Het klimteam van brandweer Bilzen heeft het slachtoffer van het dak van de schachtbok gehaald.”

“Uit ons onderzoek blijkt dat hij hoogstwaarschijnlijk tot helemaal boven is geweest, tot in het kraaiennest zoals dat heet.” De jongen zou 22 meter hoog gevallen zijn. De volledige mijnschacht is 46 meter hoog.

Het gaat volgens burgemeester Raf Terwingen (CD&V) mogelijk om een man die aan freerunning en urban climbing doet.

“Het zou gaan om een freerunner, dus iemand die handig is in het beklimmen van gebouwen en daar ook acrobatische zaken willen tonen, en dan gevallen is.”

Familieleden

“We weten niet wat hem bezield heeft”, zegt zijn neef Adem. Het verdriet is groot bij de familie Kemaldar. De ouders van Ali zijn nog te aangeslagen om te reageren, net als z’n broer. Zijn neef Adem doet dat wel, in naam van de familie.

“Ali was een heel goedlachse jongen”, vertelt hij. “Actief en levendig, dat wel. Maar is niet elke jonge twintiger zo? Ik heb Ali zo’n anderhalve week geleden voor het laatst gezien.”

Over de omstandigheden van het dramatische ongeval tast de familie nog in het duister. Wat deed de twintiger rond middernacht op de mijnsite Terhills? Hoe geraakte hij tot op de top van de nieuwe schachtbok?

“We weten niet meer dan dat er momenteel op de nieuwswebsites staat”, zucht Adem.

“We lezen ook dat hij bekend zou staan als urban climber, als iemand die regelmatig gebouwen beklimt. Maar daar weten we niets over. Hij heeft er ons in ieder geval nooit over verteld. Op sociale media zeggen mensen nu dat het zijn eigen schuld zou zijn, en dat het z’n verdiende loon is. Dat doet ons heel veel pijn. Elk verlies is pijnlijk.”

Begrafenis

Woensdagochtend kwam de familie samen in de Tevhid Moskee in Maasmechelen om te rouwen.

“Daar hebben we ook het lichaam van Ali gewassen”, vertelt Adem. In diezelfde moskee zal er vrijdag een uitvaartplechtigheid plaatsvinden, na het vrijdaggebed.

“Na afloop zal hij hier in Maasmechelen begraven worden”, zegt Adem. “

De familie heeft even overwogen om dat in Turkije te doen, maar is daar uiteindelijk van afgestapt om zijn graf vaker te kunnen bezoeken.”

Bron: Belgische media