De hoogste leider van Iran, Ayatollah Ali Khamenei

De Armeense minister van Economische Zaken, Vahan Kerobyan, kondigde aan dat “in de nabije toekomst” vrachtvluchten vanuit Turkije zullen starten.

De Armeense minister Kerobyan zei deze week op een lokale tv-zender dat de Armeense economie in “slechts twee tot drie jaar” met 30% zal groeien als de landsgrens met Turkije eenmaal is opengesteld voor handel.

Het doel van de begin dit jaar gestarte besprekingen is het aanknopen van volwaardige diplomatieke betrekkingen en het volledig openstellen van de grens.

De grens werd in 1993 door Turkije gesloten toen Armenië grote delen van Azerbeidzjan bezette in een bloedige oorlog over de Armeense enclave Nagorno-Karabach, die internationaal wordt erkend als deel van Azerbeidzjan.

In 2020 heeft Azerbeidzjan al deze gebieden teruggewonnen dankzij de militaire steun van Turkije en Israël.

De Verenigde Staten, die meer dan tien jaar geleden tussen de partijen bemiddelden, juichten de uitwisseling toe.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken vertelde Pashinyan in een gesprek op 25 juli dat Washington bereid was het proces te steunen.

Erdogan maakte duidelijk dat verdere vooruitgang in de besprekingen afhankelijk was van vooruitgang in de onderhandelingen van Armenië over een alomvattend vredesverdrag met Azerbeidzjan.

Rode lijn

“Azerbeidzjan is vanaf het begin onze rode lijn geweest. We hebben gezegd dat we onze deuren zullen openen nadat de problemen met Azerbeidzjan zijn opgelost,” zei Erdogan tegen de Turkse staatstelevisie in een interview.

De hoogste leider van Iran, Ayatollah Ali Khamenei, heeft zijn bezwaren kenbaar gemaakt tijdens een ontmoeting met Erdogan in Teheran op 19 juli.

“Als er een poging wordt gedaan om de grens tussen Iran en Armenië te blokkeren, zal de Islamitische Republiek zich daartegen verzetten, omdat deze grens al duizenden jaren een communicatieroute is,” zei Khamenei.

Russisch gas

De houding van Turkije komt niet als een verrassing. Turkije heeft van meet af aan gezegd dat het in de pas zou lopen met Azerbeidzjan, een belangrijke regionale bondgenoot die olie en gas naar Europa exporteert via pijpleidingen die door Turkije lopen.

Nu Europa na de Russische inval in Oekraïne minder afhankelijk wil worden van Russisch gas, wil Turkije gebruik maken van de bestaande Azerbeidzjaanse leiding, die over reservecapaciteit beschikt om ook Turkmeens gas te vervoeren.

Erdogan zal waarschijnlijk geen stappen zetten die Azerbeidzjan voor het hoofd stoten, omdat hij vreest dat Bakoe de nationalistische opinie in Turkije tegen hem zal mobiliseren met het oog op de cruciale presidentsverkiezingen die uiterlijk op 18 juni 2023 moeten plaatsvinden.

Dit alles roept de vraag op waarom Armenië zo graag vrede wil met Turkije, wiens gevechtsvliegtuigen een rol speelden in de dood van honderden Armeense soldaten.

Na de Russische invasie in Oekraïne in februari verlaagde de centrale bank van Armenië de economische groeiprognoses van 5,3% tot 1,6% voor 2022, aldus het rapport.

Naarmate de oorlog voortduurt, kunnen de cijfers alleen maar slechter worden, net als de ratings van Pashinyan. Maar vooralsnog lijkt zijn vredesinitiatief de steun van het publiek te hebben.

Mouradian, een professor aan Columbia University die de afgelopen 15 jaar meer dan 20 onderzoeksreizen naar Oost-Turkije heeft geleid, voorspelt dat zodra de grens wordt opengesteld voor onderdanen van derde landen, Armeniërs uit de diaspora die Armenië bezoeken of er werken “waarschijnlijk de kans zullen grijpen om de grens over te steken om de ruïnes van Ani te bezoeken of om hun voorouderlijke steden en dorpen te bezoeken.

“Mouradian verwees naar de ruïnes van het oude Armeense koninkrijk Ani in de oostelijke provincie Kars van Turkije, grenzend aan Armenië. “Bedevaarten naar die plaatsen – meestal door Georgië – zijn tijdrovend en omslachtig, wat velen tegenhoudt,” zei Mouradian.

Bron: Turkse media