Foto: De Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman

De scholen van het Turkse ministerie van Onderwijs in Saoedi-Arabië zullen binnenkort opnieuw opengaan, meldde de nieuwssite Diken op maandag.

De ontwikkeling, die door het ministerie in een verklaring werd aangekondigd, volgt op een gesprek over de kwestie tussen de Turkse minister van Onderwijs, Mahmut Özer en zijn Saoedische tegenhanger, Hamad bin Mohammed Al-Sheikh, in de marge van een onderwijstop in Parijs eind juni, aldus de site.

Ankara en Riyad hebben geprobeerd de betrekkingen te normaliseren, die in 2018 werden verwoest door de moord op de Saoedische dissidente journalist Jamal Khashoggi in het consulaat van het Koninkrijk in Istanbul, en door diepe meningsverschillen over het regionale beleid, waaronder de oorlog in Libië en Erdogans steun voor de Moslimbroederschap.

De scholen zullen heropenen naarmate de diplomatieke contacten tussen Turkse en Saudische ambtenaren vruchten afwerpen, aldus de verklaring van het ministerie.

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan en de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman kondigden vorige maand in een gezamenlijke verklaring aan dat de twee landen een nieuw tijdperk van samenwerking in de bilaterale banden zouden introduceren, met inbegrip van politieke, economische, militaire, veiligheids- en culturele betrekkingen, meldde het door de staat gerunde nieuwsagentschap Anadolu.

De aankondiging volgde op een bezoek aan Turkije van de Saoedi-Arabische kroonprins voor de eerste keer sinds de moord op Khashoggi.

De activiteiten van acht door het Turkse ministerie van Onderwijs geleide scholen in de Saoedische hoofdstad Riyad en andere provincies werden in 2020-21 geleidelijk stopgezet door de Saoedische regering.

Bron: Turkse media