Turkse ambassade Brussel

Een opzienbarende ontwikkeling heeft vorige week in heel Europa de alarmbellen doen rinkelen, toen Jurgen Conings, een Belgische soldaat, zware wapens stal van een militaire basis alvorens van de radar te verdwijnen.

Wat dit incident des te sensationeler maakte, was dat het geen gewoon geval van diefstal was. Conings is immers geen gewone man.

Conings, een elite soldaat, werd opgeleid door het Belgische leger alvorens deel te nemen aan verschillende buitenlandse missies.

Zijn ontsnapping werd naar verluidt ingegeven door een giftige mix van radicalisme, racisme en islamofobie.

Turkse Media: ‘Belgische terrorist pleegt ‘mogelijk’ terreuraanslag op moskee’

Volgens berichten in de media vertelde Conings zijn vrienden dat hij van plan was plaatselijke moskeeën, of islamitische gebedshuizen, aan te vallen in Eisden, een deelgemeente van de gemeente Maasmechelen in de Belgische provincie Limburg en in de buurt van de Nederlandse stad Maastricht.

De plaatselijke autoriteiten gelastten uit voorzorg enkele moskeeën tijdelijk te sluiten.

De Turkse ambassade in Brussel heeft ondertussen een schriftelijke verklaring uitgegeven om de Turkse burgers die in België wonen te waarschuwen.

Klopjacht

Het verhaal van een soldaat die zware wapens van het leger heeft gestolen om onschuldige burgers te doden in het hart van Europa, heeft begrijpelijkerwijs tot schok en angst geleid. De Belgische media noemen de voortdurende zoektocht naar Conings een “klopjacht”.

Zij noemen de voortvluchtige soldaat een terroristische bedreiging. De autoriteiten waarschuwen ondertussen dat de verdachte mogelijk naar Nederland of Duitsland is gevlucht.

Dat zijn zeker dringende zorgen, want de racistische terrorist moet worden gepakt voordat hij onschuldige mensen iets aandoet.

Een belangrijkere – en, toegegeven, moeilijkere – vraag dringt zich echter op. De wereld heeft van Conings en zijn gevaarlijke ideeën gehoord omdat hij toevallig een deserteur is.

Zijn er anderen zoals hij die in Europese legers dienen? Zijn er andere soldaten (of politici) die dezelfde opvattingen aanhangen? Helaas, het antwoord is bevestigend.

Turkse gemeenschap is verbaasd: ‘Waarom noemen ze hem geen terrorist?’

Racistische bedreigingen

Laat mij dit nader toelichten. Elk land lijdt onder een zekere mate van racisme, maar regeringen, die in bepaalde universele waarden geloven, nemen de nodige voorzorgsmaatregelen om te voorkomen dat dergelijke ideeën zich verspreiden en vaste voet aan de grond krijgen.

Racisme voedt zich met armoede, financiële crises en xenofobie. Het wint aan legitimiteit en verspreidt zich als een lopend vuurtje in democratieën, vooral als er corrupte politici in de buurt zijn om volksbewegingen uit te buiten, ongeacht de aard ervan.

Ik denk bijvoorbeeld aan de groeiende populariteit van racistische en xenofobe partijen in Frankrijk.

Bloedbad in Christchurch

Om die redenen staat Conings niet alleen. Het bloedbad van 2019 in Christchurch, Nieuw-Zeeland, waarbij 51 onschuldige mensen om het leven kwamen, had in de westerse democratieën de alarmbellen moeten doen rinkelen – maar dat gebeurde niet.

Laten we niet vergeten dat een groep Duitse soldaten in 2020 95.000 kogels en 62 kilogram (137 pond) explosieven heeft gestolen.

In plaats van een onderzoek in te stellen, vertelde Generaal Markus Kreitmayr, het hoofd van het commando van de speciale strijdkrachten, zijn troepen dat ze alles anoniem konden teruggeven – zonder gevolgen.

Helaas weerspiegelt deze aanpak de inschikkelijkheid van Europese legers ten opzichte van racisten.

Mensen als Kreitmayr lijken racisme te beschouwen als een vergrijp – iets dat ze onder het tapijt kunnen vegen – in plaats van een misdaad. Het lijdt geen twijfel dat straffeloosheid racisten alleen maar aanmoedigt.

Bron: Sabah