In Eisden bij Maasmechelen is een bouwvakker om het leven gekomen bij een arbeidsongeval. Het ongeval gebeurde op een werf aan de Oude Baan. Tijdens de werken kwam een betonplaat naar beneden. Die viel bovenop het slachtoffer. De hulpdiensten snelden toe, maar er kon geen hulp meer baten. Het slachtoffer overleed ter plekke.

De 41-jarige Davut Köroğlu uit Maasmechelen, een gemeente in de Belgische provincie Limburg, is woensdagvoormiddag om het leven gekomen bij een arbeidsongeval.

Hij belandde er onder een waterput. Er loopt een onderzoek naar de omstandigheden. Het dodelijk ongeval moet rond 11.00 uur gebeurd zijn. De Belgisch-Turkse aannemer was op de werf bezig met het plaatsen van een betonnen waterput.

Daarbij zou het misgelopen zijn. Het gevaarte zou om de een of andere reden van de kraan zijn losgekomen. Het slachtoffer, de 41-jarige Maasmechelaar Davut Köroglu, kwam onder de waterput terecht.

De hulpdiensten kwamen nog ter plaatse, maar ze konden geen hulp meer bieden. De Belgische Turk overleed op de plaats van het arbeidsongeval. Davut Köroğlu laat een vrouw en twee kinderen achter.

De hulpdiensten en een MUG-team kwamen ter plaatse, maar voor de veertiger uit Maasmechelen kon geen hulp meer baten.

De politie deed de eerste vaststellingen en lichtte het parket van Limburg in. Omdat het om een arbeidsongeval gaat zal een deskundige van het arbeidsauditoraat de precieze omstandigheden onderzoeken.

Davut startte in 2007 met de bouwfirma Maasland Bouw en werkte momenteel alleen. Hij deed voorbereidende werken voor de bouw van een appartementsblok.

Het is daar dat het ongeval gebeurde. “Hij was al enkele dagen voorbereidende graafwerken aan het doen en waterputten aan het installeren. Toen de derde betonnen waterput met de kraan van op de begane grond richting kelder werd gehesen is er iets mis gegaan. Hij had zijn veiligheidsketting nog om”.

Vader

Het ongeval lokte heel wat kijklustigen, vooral uit de Turkse gemeenschap. Die keken van achter de hekwerken toe hoe het onderzoek werd gevoerd en hoe de brandweer later een ladderwagen liet aanrukken om het slachtoffer uit de kuil te halen.

Naaste familie en collega-bouwvakkers mochten van dichtbij langs de straatkant toekijken. Zij tilden het lijk, waarop intussen een witte bloem lag, samen met zijn gordel uit de schelp van de brandweer en legden het op een brancard. Ook die mochten zij richting lijkwagen begeleiden.

Davut woonde samen met zijn vrouw Aysun en zijn zoon Mohammed en dochtertje Zeynep.

“Davut was altijd heel voorzichtig op een werf. Hij overtrad zelden de veiligheidsvoorschriften. Hij werkte vooral in onderaanneming. Het was een vriendelijke, gedienstige man en een goede huisvader”.

Aan zijn woning verzamelden de hele dag nog mensen die kwamen rouwen.

Bij het plaatsen van een betonnen waterput liep het mis. Mogelijk brak een schakel plots af waarna het gewicht loskwam. De Belgisch-Turkse arbeider uit Maasmechelen kwam onder de put terecht en liep daarbij zware verwondingen op. Davut Köroğlu stierf ter plaatse.

Bron: Belgische media