Een lokale rechtbank heeft een aanklacht aanvaard wegens de brute moord op een vrouw met een samoeraizwaard in Istanbul vorige maand.

In de aanklacht wordt levenslang met verzwarende omstandigheden en zeven jaar extra gevangenisstraf geëist voor Can Göktuğ Boz, een man die de 28-jarige architecte Başak Cengiz aanviel en doodde met een samoeraizwaard toen zij op 9 november op straat liep.

De verdachte doodde het slachtoffer, dat hij voordien niet kende en waarmee hij geen vijandschap koesterde, uit instinctieve voldoening, aldus een beoordeling in de tenlastelegging.

De verdachte had geen andere reden om het misdrijf te plegen dan het monsterlijke gevoel, voegde het eraan toe, waarbij de nadruk werd gelegd op de manier waarop het misdrijf werd gepleegd en de ernst van de daad.

Boz zal op 25 februari 2022 voor de rechter verschijnen met de tenlastelegging van “moord met voorbedachten rade op monsterlijke of gekwelde wijze”, “bedreiging met pistool” en “bezit van verboden messen en andere gereedschappen in grote hoeveelheden”.

De brute moord op de architecte heeft in Turkije tot wijdverbreide verontwaardiging geleid, waarbij velen, waaronder ambtenaren en politici, hun woede hebben geuit.

Volgens het We Will Stop Femicides Platform (Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu) zijn tot nu toe in 2021 in het land minstens 401 vrouwen vermoord.

Bron: Turkse media