Şener Şen en İlyas Salman in de Turkse film Çiçek Abbas (1982)

İlyas Salman, een veteraan filmacteur en nationalistisch activist, wordt beschuldigd van belediging van de Turkse natie en kan een gevangenisstraf van maximaal zes jaar krijgen, meldde het dagblad BirGün op zondag.

Salman maakte de beledigende opmerkingen in januari vorig jaar, toen hij sprak over een prijs die collega-acteur Şener Şen ontving van de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan.

“Als Erdoğan mij een prijs zou geven, zelfs als het de grootste ter wereld was, als er bergen geld mee gemoeid waren, zou ik die prijs niet in ontvangst gaan nemen. Omdat hij zijn beloning al heeft gekregen met de stemmen die dit hersenloze volk heeft uitgebracht, maar hij heeft die onderscheiding misbruikt,” zei Salman in een interview op Yol TV.

In zijn getuigenis in verband met de zaak, zei Salman dat zijn opmerkingen niet bedoeld waren om te kleineren en beschouwd moeten worden binnen de grenzen van de vrijheid van meningsuiting.

De acteur zei dat hij kritiek leverde voor een betere toekomst, en ontkende de aanklacht.

Belediging van de Turkse natie is een misdrijf dat alleen kan worden vervolgd met speciale toestemming van het ministerie van Justitie.

Salman zal in maart voor de rechter verschijnen.

Bron: Turkse media