Nihayet Elibol

De president van de Turkse Republiek Noord-Cyprus (TRNC) heeft zijn steun betuigd aan een Turks-Cypriotische zangeres die werd bekritiseerd voor een videoclip die was gefilmd in de kuststad Maraş, ook bekend als Varosha.

Ersin Tatar zei in een verklaring dat hij online een ontmoeting had met Nihayet Elibol, die het doelwit was van de Grieks-Cyprioten nadat ze een clip van haar lied, Bulaman, had uitgebracht in de verlaten stad die bekend staat als een spookstad – 47 jaar lang van de wereld afgesneden.

Een deel van het gebied – ongeveer 3,5% van het totale gebied – werd in oktober 2020 heropend, waarbij mensen dagelijks tussen 8 uur ’s ochtends en 8 uur ’s avonds welkom zijn voor een bezoek.

Maraş werd verlaten na een resolutie van de VN-Veiligheidsraad uit 1984 waarin stond dat alleen oorspronkelijke bewoners zich in de stad mochten vestigen.

De toegang was verboden, behalve voor Turks legerpersoneel dat in de TRNC was gestationeerd.

Tatar feliciteerde de 32-jarige zangeres, bekend onder haar artiestennaam Nini, en haar team met de videoclip in Maraş.

Hij zei dat de onmenselijke houding ten opzichte van Elibol, die bedreigingen en beledigingen te verduren kreeg van Grieks-Cyprioten, het product was van een onverdraagzame mentaliteit.

Tatar merkte op dat haar liedje geen politieke lading had en zei dat er geen logische basis was voor de aanvallen omdat de locatie Maraş was.

Hij zei dat die mentaliteit, die zelfs een liedje niet kan verdragen, de grootste bedreiging is voor de vrede in de regio en de wereld, terwijl hij erop wees dat kunst een universele taal is van de wereldmensheid.

“Tolerantie voor kunst en verschillen is een van de belangrijkste verschijnselen van het beschaafde leven”, zei hij.

Tatar zei ook dat hij als Turks-Cypriotische leider en het Turks-Cypriotische volk achter de zangeres staan.

Elibol bedankte Tatar voor zijn steun en merkte op dat haar lied uit de lucht was gehaald vanwege klachten van Grieks-Cyprioten. Ze zei dat de aanvallen onaanvaardbaar waren.

De videoclip werd in de zomer opgenomen maar op 16 november op YouTube geplaatst.

In de video zijn jonge mensen te zien die dansen en zingen op de stranden van de lang verlaten stad.

Bron: Turkse media