The Women in Turkey 'Dying to Divorce' (2021) | Official Trailer

Een mantel van duisternis hangt over de opening van deze film, geregisseerd door Chloe Fairweather, als een jonge vrouw de cameraploeg meeneemt naar de plek waar haar ex-man in een vlaag van woede op haar schoot.

Dergelijke pijnlijke anekdotes keren terug in deze aangrijpende documentaire, die de correlatie onderzoekt tussen gendergerelateerd geweld in Turkije en de politieke turbulentie van het land.

De film volgt de rechtszaken die worden behandeld door het We Will Stop Femicide Platform, een Turkse feministische advocatuurgroep, en laat zien hoe vrouwen op elk institutioneel niveau systematisch in de steek worden gelaten.

Arzu, die op 14-jarige leeftijd volgens traditioneel gebruik was uitgehuwelijkt, werd meerdere malen door haar man neergeschoten nadat ze om een scheiding had gevraagd, waardoor ze verlamd raakte.

In een ander geval werd Kubra, een voormalige Bloomberg-presentatrice, herhaaldelijk op het hoofd geslagen door haar echtgenoot, met een hersenbloeding tot gevolg. Ondanks de wreedheid van deze aanvallen kunnen de slachtoffers en hun advocaten niet rekenen op het rechtssysteem voor een eerlijke bestraffing, aangezien huiselijk geweldzaken vaak resulteren in lagere straffen.

Ook de gezondheidszorg is medeplichtig; trauma’s opgelopen door huiselijk geweld worden afgedaan als ofwel zelf toegebrachte verwondingen ofwel toevallige verwondingen.

Alleen al in 2019 werden in Turkije meer dan 470 vrouwen vermoord, hun namen worden op het scherm geëerd terwijl het einde van de film de schokkende statistiek een menselijk tintje geeft.

De documentaire verweeft de intimiteit van deze verhalen op krachtige wijze met de koortsige rally’s voor president Erdoğan, die de feministische beweging openlijk heeft bekritiseerd, en schetst een somber beeld van de rechten van Turkse vrouwen.

Maar in een tijd waarin advocaten worden gearresteerd en vermoord, is de moed van Ipek Bozkurt, een feministische advocate die in de film wordt belicht, buitengewoon ontroerend.

De film begint misschien in het donker, maar kijkt naar een hoopvoller licht.

Dying to Divorce draait op 24 november in de bioscopen.

Bron: Turkse media