Woordvoerder Dmitry Peskov van het Kremlin heeft gezegd dat op de kaart die president Erdoğan van MHP-leider Bahçeli heeft gekregen, het Russische Altai als het centrum van de Turkse wereld had moeten worden aangeduid in plaats van Turkije zelf.

Woordvoerder Dmtry Peskov van het Kremlin zei op 21 november dat de kaart van de Turkse wereld die aan de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan werd gepresenteerd door de rechtse leider van de Nationalistische Bewegingspartij (MHP) Devlet Bahçeli met een rode ster de Russische Altai als centrum zou moeten markeren in plaats van Turkije zelf.

“Onze Turkse partners koesteren het idee van Turkse eenheid, en dat is normaal,” klinkt het.

“Maar het enige wat ik betreur is dat deze kaart geen grote rode ster heeft in het centrum van de Turkse wereld. En dit centrum bevindt zich niet in Turkije maar op het grondgebied van Rusland, in de Altai,” citeerde TASS Peskov.

De Altai “is een heilige plaats voor elke Turk, omdat het de plaats is waar zij vandaan komen. Dat kun je van mij als turkoloog aannemen”, voegde hij eraan toe.

Eerder deze week presenteerde Bahçeli Erdoğan een kaart van de Turkse wereld, die de zuidelijke regio’s van Rusland en het grootste deel van Siberië, met inbegrip van de Altai, omvatte.

Het is normaal dat Turkije vooruitgang boekt met het idee van een Turkse wereld, zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov in reactie op een kaart die Nationalistische Beweging Partij (MHP) voorzitter Devlet Bahçeli gaf aan president Recep Tayyip Erdoğan.

Peskov reageerde op de kaart die de MHP-leider op 17 november gaf, kort nadat de Turkse Raad zichzelf omdoopte tot de Organisatie van Turkse Staten.

Peskov, een Turkoloog, zei dat de kaart een fout bevatte omdat hij beweerde dat Turkije niet het centrum van de Turkse wereld is en dat de Altai-regio, die een heilige plaats is voor alle Turken, gelegen binnen de Russische grenzen, het centrum is van de Turkse wereld.

De kaart toonde zuidelijke delen van Rusland, Oost-Siberië, de Balkan, Azerbeidzjan, Kazachstan, Kirgizië, Oezbekistan, de autonome regio Xinjiang in China, Mongolië en sommige delen van Iran als de Turkse wereld.

De 8e top van de Turkse Raad werd gehouden in Istanbul, Turkije, op 12 november 2021.

De raad werd in 2009 opgericht als een intergouvernementele organisatie met als overkoepelend doel het bevorderen van alomvattende samenwerking tussen Turkssprekende staten.

De raad bestaat uit Azerbeidzjan, Kazachstan, Kirgizië, Turkije en Oezbekistan als lidstaten en Hongarije als waarnemend land.

Bron: Turkse media