Mannen die kerk van Istanbul ontheiligen aangehouden

Drie Turkse burgers zijn maandag aangehouden nadat zondag laat op de sociale media beelden waren verschenen van mannen die een oude Armeense kerk in Istanbul ontheiligden.

Op de beelden zijn twee mannen te zien die dansen naast een stenen kruis boven op de grote binnenplaats van de Armeense kerk Surp Takavor in het stadsdeel Kadıköy.

Het gouvernement van Istanbul identificeerde twee mannen als Y.E.U. en Ö.F.A. en een derde verdachte die hen vergezelde en zei maandag in een verklaring dat alle drie in hun woning werden vastgehouden terwijl een onderzoek wordt ingesteld.

De verdachten maakten deel uit van een groep feestvierders die naar verluidt protesteerden tegen een verbod op muziek na middernacht.

Verdere beelden uit de straat waar de kerk zich bevindt toonden mensen die op straat dansten, begeleid door luide muziek. Op een video is te zien hoe een groep een passerende takelwagen tegenhoudt en erop klimt om te dansen.

Gebruikers van sociale media uitten hun woede over de “ontheiliging” van de kerk, terwijl ambtenaren de aanstootgevende daad veroordeelden.

Minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu noemde de daad “respectloos”. Soylu twitterde dat hij contact had opgenomen met Arman Bükücüyan, directeur van de stichting die de kerk beheert, en uitte zijn droefheid over het incident.

De regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AK-partij) veroordeelde het incident ook, zei fractieondervoorzitter Numan Kurtulmuş maandag.

“Onze beschaving tolereert nooit beledigende of bespottelijke handelingen op plaatsen van aanbidding,” zei Kurtulmuş, eraan toevoegend dat hij de provocerende en afschuwelijke daad sterk veroordeelt, terwijl hij zei volledig vertrouwen te hebben in het Turkse rechtssysteem om te doen wat nodig is.

Ook presidentieel communicatiedirecteur Fahrettin Altun veroordeelde het incident, omdat hij zei dat vrijheid van godsdienst en geweten van cruciaal belang zijn en dat gebedshuizen als heilig worden beschouwd.

“Degenen die deze respectloze daad hebben gepleegd, zullen voor de wet ter verantwoording worden geroepen. Onze natie zal geen krediet geven aan dergelijke provocaties, net zoals ze dat nooit heeft gedaan,” zei Altun.

Dezelfde kerk was het onderwerp van een andere daad van ontheiliging in 2018, toen racistisch beledigende graffiti op de muur ervan werd gespoten door verdachten die ook vuilnis voor het gebouw dumpten.

Bron: Sabah