Een muziekinstrument van been dat dateert van 8.500 jaar geleden werd opgegraven op een opgravingsplaats in de Bahçelievler wijk in het noordwesten van de provincie Bilecik.

Er wordt gezegd dat de vondst wellicht het eerste bekende muziekinstrument is dat in Anatolië is gevonden.

Nadat een inwoner het Archeologiemuseum van Bilecik had ingelicht over enkele keramische stukken die hij in een leeg veld in de buurt had gezien, werden in het gebied opgravingen gestart met de steun van het bureau van de gouverneur en het rectoraat van de Bilecik Şeyh Edebali Universiteit (BŞEÜ).

Bilecik

Elf menselijke skeletten daterend van 9.000 jaar geleden en zaden zoals einkorrel tarwe, emmer tarwe, gerst, linzen en boekweit werden gevonden tijdens de opgravingen.

Bovendien hebben de archeologen bij hun werk een voorwerp van been opgegraven dat lijkt op een fluit of een fluitje.

Associate professor Erkan Fidan, docent aan de afdeling Archeologie van BŞEÜ, zei dat het instrument twee gaten heeft aan één kant en één aan de andere kant.

Opmerkend dat deze gaten kleiner zijn dan 1 centimeter in diameter, voegde Fidan eraan toe: “Na de restauratie en de analyse van de afdrukken op het object, zijn we van plan om een project te starten om het instrument te bespelen.”

De docent merkte ook op dat dit soort instrumenten gebruikelijk zijn in de Turkse wereld.

De Turkse geleerde Mahmud Kashgari noemde dit blaasinstrument “tütek” in “De Diwan Lughat al-Turk,” het eerste uitgebreide woordenboek van de Turkse talen.

Bron: Sabah