Verkopers van COVID-19 passen richten zich op toeristen in Istanbul tijdens pandemie

De eis van een speciale code voor het betreden van drukke binnenlocaties en het instappen in het openbaar vervoer zorgt ervoor dat met COVID-19 besmette personen zich niet onder de menigte kunnen begeven.

Het biedt blijkbaar ook een kans aan mensen die mazen in het systeem willen uitbuiten.

Op sommige stations van het openbaar vervoer bieden de plaatselijke bewoners hun eigen code aan aan toeristen die een tram of bus willen nemen.

Sinds januari moeten elektronische passen die in het openbaar vervoer worden gebruikt, online worden geregistreerd door een formulier in te vullen met de Life Fits Into Home (HES)-code van de betrokkene.

De unieke HES-code, die door het ministerie van Volksgezondheid via een app of sms wordt verstrekt, bevestigt of de persoon al dan niet met het coronavirus is besmet.

Voor elektronische pasjes is er een maas in de wet: je kunt elk elektronisch pasje gebruiken, ongeacht of het je eigen unieke HES-code heeft of aan iemand anders toebehoort.

Nieuwe praktijk

Toeristen die niet op de hoogte zijn van deze nieuwe praktijk – of die haast hebben – betalen “verkopers van de HES-code” die sinds kort opduiken bij stations voor openbaar vervoer, vooral op het historische schiereiland, waar bezienswaardigheden als de Blauwe Moskee en de Grote Moskee van Hagia Sophia in Istanbul liggen.

Sommige “verkopers” bieden hun eigen elektronische pas aan voor toegang tot trams en bussen, terwijl anderen toeristen aanrekenen om via hun mobiele telefoon een HES-code voor hen te verkrijgen.

Onlangs werd een dergelijke “verkoper” door de politie aangehouden en beboet. “Verkopers” verdedigen zich door te beweren dat zij de toeristen gewoon hielpen om een HES-code te verkrijgen en dat de bezoekers hen vrijwillig een “fooi” gaven.

Saber Salahi, een toerist bij een tramstation in de wijk Beyazıt op het schiereiland, zei dat ze hem een code probeerden te verkopen voor TL 150 ($17,40).

Ömer Oktan, een verkoper, zei dat hij werkloos was en in zijn levensonderhoud voorzag door toeristen te helpen.

Ömer Oktan

“Ik vraag hen niet om geld. Ze betalen me als ze dat willen,” vertelde hij aan Demirören News Agency (DHA). Hij beweerde dat wat hij deed geen “misdaad” was.

Hij zei dat hij op sommige dagen TL 50 ($ 5,79) verdiende en op andere dagen TL 100 ($ 11,58). “Er zijn kantoren van de gemeente hier in de buurt en toeristen kunnen daar hun elektronische pas met HES-code laten registreren. Maar toeristen kiezen mij om hen te helpen,” zei hij.

De HES-code is ook op andere plaatsen het voorwerp geweest van frauduleus gebruik door mensen die positief op het virus zijn getest en toegang zochten tot plaatsen waarvoor de code vereist is.

De code is van cruciaal belang om de pandemie onder controle te krijgen, vooral nu er delta plus- en delta-varianten in het land zijn gesignaleerd.

Bron: Sabah