Een groep Turkse vrouwen die samen eten en drinken in een restaurant in Istanbul

Vertegenwoordigers van de restaurantsector in Turkije stelden voor om vanaf 1 september een dubbel vaccinatieplicht in te voeren voor klanten van restaurants en bedrijven.

Ondertussen zei BioNTech mede-oprichter Uğur Şahin dat een derde dosis van het vaccin momenteel niet nodig is voor bescherming tegen de deltavariant van het coronavirus.

Kaya Demirer, voorzitter van de Turkse Vereniging van Toeristische Restaurantinvesteerders en Gastronomische Ondernemingen (TURYID), zei op 26 juli dat het ontvangen van beide doses van het COVID-19-vaccin verplicht zou moeten worden voor klanten van amusementsgelegenheden.

Demirer merkte op dat de restaurant- en amusementssector zwaar te lijden heeft gehad onder de pandemie en voegde eraan toe dat vaccinaties niet langer een persoonlijke keuze moeten zijn, maar een publieke verantwoordelijkheid.

Demirer merkte op dat de dubbele dosis van de vaccinaties de verspreiding van COVID-19 aanzienlijk vermindert en deed twee suggesties om de stabiliteit van de sector te handhaven.

Klanten moeten worden verplicht twee doses van het COVID-19-vaccin te hebben gekregen om bedrijven binnen te mogen, stelde Demirer voor, en hij voegde eraan toe dat werkgevers werknemers met onbetaald verlof moeten kunnen sturen als ze ongevaccineerd blijven.

Deze regel zou op 1 augustus moeten worden aangekondigd, zodat hij op 1 september kan worden ingevoerd, merkte Demirer op.

“Als er in ons land voldoende vaccinaties beschikbaar zijn, willen we tegen onze burgers die zich niet laten vaccineren, zeggen: ‘Jullie blijven deze keer thuis, en wij gaan door met ons werk, ons levensonderhoud en ons sociale leven'”, aldus de voorzitter.

De maatregel zou het recht van werknemers in de industrie op werk beschermen en de werkloosheid helpen bestrijden, voegde Demirer eraan toe.

‘Derde dosis niet nodig voor bescherming tegen Deltavariant’

Ondertussen zei Uğur Şahin, mede-oprichter van COVID-19 vaccinproducent BioNTech, dat een derde dosis van het middel momenteel niet nodig is voor bescherming tegen de nieuwe Delta-variant van het coronavirus.

Immuniteit bij volledig gevaccineerde ontvangers neemt na verloop van tijd af, maar een boostershot is zelden nodig, zei Şahin in een interview met The Wall Street Journal op 25 juli.

Şahin voegde eraan toe dat regeringen moeten beslissen of ze extra doses willen toedienen aan burgers met een hoog risico.

Turkije is begonnen met het aanbieden van boostershots aan senioren die twee doses van het Sinovac-vaccin hebben gekregen, waarvan niet is bevestigd dat het bescherming biedt tegen de Delta-variant.

Het aantal nieuwe gevallen van het coronavirus in Turkije steeg tot 14.230 op 25 juli, meer dan het drievoudige van drie weken eerder en op het niveau van de eerste helft van mei, volgens de gegevens van het ministerie van Volksgezondheid, dat ook een dagelijks dodental van 55 mensen liet zien.

COVID-19-infecties bereikten een dagelijkse piek van meer dan 60.000 tijdens een golf in april-mei. Daarna daalden ze tot een dieptepunt van 4.418 op 4 juli na een lockdown die midden mei afliep. De meeste van de laatste beperkingen werden deze maand opgeheven.

Bron: Turkse media