Door het heldere water en het witte zand (staat) het meer van Salda, in het district Yeşilova van de Zuidelijke provincie Burdur, ook bekend als de Turkse Malediven.

De aanleg van een Volkstuin en onregelmatige besproeiingsdammen rond het Saldameer, dat vaak de bijnaam “de Maldiven van Turkije” heeft gekregen, hebben ertoe geleid dat het waterpeil op bepaalde plaatsen tot 50 meter is gedaald, meldde de Salda Beschermingsvereniging op 24 juli.

Bouwwerkzaamheden en illegale besproeiingspraktijken rond het Saldameer, dat vaak de “Maldiven van Turkije” wordt genoemd, hebben ertoe geleid dat het waterpeil op bepaalde plaatsen tot 50 meter is gedaald, meldde de Vereniging voor de Bescherming van het Saldameer op 24 juli.

“Waterdammen en verkeerde landbouwpraktijken rond het Saldameer hebben ervoor gezorgd dat het meer en de beken zijn opgedroogd, waardoor de leefgebieden van inheemse soorten zijn geslonken”, aldus de organisatie.

Een intense aanwezigheid van bezoekers heeft ervoor gezorgd dat de plaatselijke geografische structuren zijn verslechterd en modderig zijn geworden, voegde de vereniging eraan toe.

Het meer, dat vroeger bekend stond om zijn witte zand en turquoise water, werd de locatie van een volkstuinconstructie waarbij openbare voorzieningen en een parkeerterrein in het gebied werden aangelegd, waardoor steeds meer bezoekers werden aangemoedigd om te komen.

Het Saldameer, waar honderden inheemse vogels en vissen leven, moet onder staatsbescherming worden geplaatst en gevrijwaard worden van schade door de overheid, aldus de vereniging.

NASA over Turkije: “Dit kan je nergens ter wereld vinden”

Woede op sociale media onder Turken vanwege ‘vakantiebarbaren’

Bron: Hürriyet