De verbetering van de diplomatieke betrekkingen tussen Israël en Marokko vorig jaar heeft ertoe geleid dat Israëlische luchtvaartmaatschappijen rechtstreekse vluchten tussen Tel Aviv en Marrakesh hebben opgestart, aangezien twee maatschappijen op zondag de eerste commerciële vluchten hebben uitgevoerd.

Israël en Marokko kwamen in december vorig jaar overeen om de diplomatieke betrekkingen te verbeteren en opnieuw rechtstreekse vluchten in te voeren – onderdeel van een deal die tot stand kwam via bemiddeling van de Verenigde Staten en die ook de erkenning door Washington inhield van de Marokkaanse soevereiniteit over de Westelijke Sahara.

De eerste directe commerciële vluchten tussen Israel en Marokko zijn zondag geland in Marrakesh, meer dan zeven maanden nadat de landen hun diplomatieke betrekkingen normaliseerden in een door de VS tot stand gebrachte overeenkomst.

Passagiers uit Tel Aviv arriveerden op een Israir vlucht in de vroege namiddag en werden verwelkomd met dadels, gebak en muntthee, tijdens een welkomstceremonie die te hunner ere was georganiseerd.

“Ik kom oorspronkelijk uit Marrakesh. Ik ben hier ongeveer 30 keer teruggekomen, maar deze keer, heeft de reis een speciale smaak – het is alsof het de eerste keer is!” vertelde een emotionele Pinhas Moyal aan de pers.

“Dit is een historisch moment, deze vlucht kan de brug tussen Israël en Marokko alleen maar versterken,” zei Benjamin Ron, een reisleider die hoopt in de toekomst andere Israëli’s te kunnen binnenhalen.

Israir woordvoerster Tali Leibovitz vertelde AFP dat twee tot drie vluchten per week gepland waren op de route.

“Deze route zal het toerisme, de handel en de economische samenwerking tussen de twee landen bevorderen,” zei de Israëlische minister van Toerisme Yoel Razvozov.

Israir vlucht 61 vertrok om 8:15 uur (5:15 uur GMT) voor de vijf en een half uur durende vlucht, met stewards die traditionele Marokkaanse kleding droegen en Marokkaans eten serveerden.

El Al Israel Airlines vlucht 553 vertrok om 11:35 uur (8:35 uur GMT).

El Al, Israël’s nationale luchtvaartmaatschappij, die vorig jaar hard werd getroffen door de COVID-19 pandemie, zei dat het tot vijf vluchten per week naar Marokko zou uitvoeren met Boeing 737 vliegtuigen.

De kleinere concurrent Israir zei dat het twee vluchten per week zou uitvoeren op zijn route naar Marrakesh.

Israël’s Arkia en Royal Air Maroc zullen naar verwachting in de komende maand ook vluchten starten.

Thuishaven 

Marokko was eeuwenlang de thuishaven van een van de grootste en meest welvarende Joodse gemeenschappen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten, tot de stichting van Israël in 1948. Naar schatting een kwart miljoen mensen verlieten Marokko voor Israël van 1948-1964.

Vandaag de dag zijn er nog maar ongeveer 3.000 Joden in Marokko, terwijl honderdduizenden Israëli’s enige Marokkaanse afstamming beweren te hebben.

Marokkaanse ambtenaren beschrijven hun contacten met Israël, met inbegrip van de opening van verbindingskantoren, als een herstel van de banden op middenniveau die Rabat in 2000 bekoelde uit solidariteit met de Palestijnen.

In maart zei de Marokkaanse Minister van Toerisme Nadia Fettah Alaoui dat ze 200.000 Israëlische bezoekers verwachtte in het eerste jaar na de hervatting van directe vluchten. Dat in vergelijking met ongeveer 13 miljoen buitenlandse toeristen per jaar vóór de pandemie.

De inkomsten uit toerisme in Marokko daalden met 53,8% tot 36,3 miljard dirham (3,8 miljard dollar) in 2020.

Bron: Sabah