De Oostenrijkse premier Sebastian Kurz heeft gezegd dat Turkije de “geschiktere plaats” is voor Afghaanse vluchtelingen om te verblijven, in vergelijking met Duitsland, Oostenrijk of Zweden.

Kurz stelde ook dat het geweld in zijn land toeneemt als gevolg van de migratiestroom.

De Oostenrijkse premier Sebastian Kurz sprak over de recente migratiegolf uit Afghanistan en zei dat Turkije de “geschiktere plaats” is voor Afghanen om naar toe te vluchten, in plaats van Duitsland, Oostenrijk of Zweden.

“We kunnen de problemen van Afghanistan niet oplossen door grote aantallen mensen naar Duitsland en Oostenrijk te halen, zoals in 2015. We moeten de situatie ter plaatse verbeteren. Als mensen moeten vluchten, dan beschouw ik buurlanden, Turkije of veilige delen van Afghanistan, absoluut als een geschiktere plek dan Duitsland, Oostenrijk of Zweden,” zei Kurz tegen de Duitse krant Bild in een interview op 25 juli.

“Ik wil deze zieke ideologie niet in Europa importeren”, zei Kurz.

De Oostenrijkse premier Sebastian Kurz sprak over de recente migratiegolf uit Afghanistan en zei dat Turkije de “geschiktere plaats” is voor Afghanen om naar toe te vluchten, in plaats van Duitsland, Oostenrijk of Zweden.

“Gelukkig zijn er velen die goed integreren, maar we hebben verschillende mensen in Europa die precies deze ideeën naar Europa brengen. We hebben de afgelopen jaren via deze migratiestromen veel antisemitisme in Europa geïmporteerd. Onder de mensen die naar ons toe zijn gekomen, bevinden zich mensen die duidelijk homofoob zijn en die niet noodzakelijk opkomen voor de rechten van de vrouw”, aldus Kurz verder.

De opmerkingen van Kurz kwamen op een moment dat de Europese Unie een nieuw pakket financiële steunmaatregelen voor Afghanistan en zijn buurlanden overweegt om de stroom vluchtelingen uit het land te helpen beperken.

Twee EU-functionarissen vertelden Reuters vorige week dat het plan, dat zich in een voorbereidende fase bevindt, meer financiële hulp zou inhouden voor Afghanistan, Pakistan en landen in de regio.

Het doel zou zijn vluchtelingen dichter bij huis te helpen en een nieuwe stroom van asielzoekers naar de EU te voorkomen, aldus de ambtenaren.

De huidige terugtrekking van de internationale troepen uit Afghanistan na bijna twee decennia heeft de Taliban aangewakkerd, die de controle over grote delen van het land zouden kunnen heroveren, wat een nieuwe vluchtelingenstroom op gang zou kunnen brengen.

Lustmoord in Oostenrijk door Afghaan

De Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz is diep geschokt over de lustmoord op een 13-jarig meisje. De puber is door Afghaanse vluchtelingen onder invloed van drugs gebracht, verkracht en vermoord tegen een boom achtergelaten.

Twee jonge Afghanen van 16 en 18 zijn gearresteerd in verband met de moord. Volgens de Oostenrijkse kanselier Kurz is inmiddels ook een derde verdachte vastgezet.

Ze zouden de 13-jarige Leonie seksueel hebben misbruikt in de Weense wijk Donaustadt.

De 18-jarige hoofddader was al drie keer veroordeeld en kwam net uit de gevangenis. Zijn vluchtelingenstatus is hij inmiddels kwijt.

Bron: Turkse media