Oekraïense toeristen (R) lopen naast Turken in Bodrum, aan de Egeïsche Zee in het zuidwesten van Turkije, op 16 juni 2021.

Minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca drong er op 25 juli bij de burgers op aan zich zo snel mogelijk te laten vaccineren.

Hij zei dat 23 miljoen mensen nog geen enkele prik hebben gekregen, terwijl 17 miljoen mensen hun tweede prik nog niet hebben gekregen.

Koca’s opmerkingen kwamen er nadat hij zich zorgen maakte dat er een vierde golf van de COVID-19 pandemie op komst zou kunnen zijn tegen het einde van vakantie (Het Offerfeest).

Het dagelijkse aantal COVID-19 gevallen in Turkije steeg tot 12.381 op 24 juli, terwijl men vreest dat een verdere stijging op komst is met het einde van de vakantie.

Deskundigen hebben onlangs hun bezorgdheid geuit over beelden van overvolle vakantieoorden en grote familiebijeenkomsten tijdens de een week durende feestdag.

Minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca drong er bij de burgers op aan zich zo snel mogelijk te laten vaccineren. Hij zei dat 23 miljoen mensen nog geen enkele prik hebben gekregen, terwijl 17 miljoen mensen hun tweede prik nog niet hebben gekregen.

Hij zei ook dat negen miljoen mensen die in aanmerking komen voor hun derde vaccinatie, zich nog niet hebben gemeld bij een gezondheidsinstelling.

“We moeten het proces versnellen om het gewenste resultaat van de vaccinatie te kunnen bereiken. Het huidige probleem is de versoepeling van de maatregelen,” schreef Koca op 25 juli op Twitter.

Het aantal besmettingen is flink gedaald ten opzichte van een golf in april-mei, toen het aantal nieuwe COVID-19-gevallen een piek van meer dan 60.000 bereikte.

Ze daalden tot 4.418 op 4 juli in het kielzog van een strenge lockdown die midden mei eindigde. De meeste laatste beperkingen werden deze maand opgeheven.

Onvruchtbaarheid

Nog geen 50 procent van de vrouwen die in verwachting zijn, neemt in Nederland een vaccin tegen corona. Een zorgwekkend percentage, vinden medici.

Op de sociale media kan je vaak lezen dat het coronavaccin je onvruchtbaar zou maken. Maar hoe groot is die kans echt? En wat weet de wetenschap er momenteel over?

Zowel Pfizer als Moderna bereiden nu vervolgstudies voor, specifiek op zwangere vrouwen, om wetenschappelijk onderbouwde conclusies te kunnen trekken. Doordat de mRNA-techniek al tientallen jaren bestudeerd wordt, verwacht men geen grote verrassingen in die studies.

In afwachting van de resultaten van die studies, werden bij de start van de vaccinatiecampagne enkele voorzorgsregels toegepast voor zwangere vrouwen.

Sinds de start van de wereldwijde vaccinatiecampagne lijkt niets erop te wijzen dat vaccineren risico’s inhoudt voor zwangere vrouwen of de vruchtbaarheid. Het wordt wel steeds duidelijker dat een coronabesmetting ernstige risico’s inhoudt voor zwangere vrouwen.

Zwangere vrouwen die corona oplopen, hebben drie keer zoveel kans om op de intensive care te belanden. Toch laten veel zwangeren zich niet vaccineren.

Bron: Turkse media