Minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca wordt gezien tijdens de persconferentie in Ankara op 2 mrt. 2022

“Turkije schrapt de verplichting om buiten maskers te dragen”, zei minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca woensdag tijdens een persconferentie, toen hij nieuwe regels aankondigde voor de COVID-19-pandemie, die dankzij de vaccinatie-inspanningen aan het afnemen is.

“Maskers zullen binnenshuis niet verplicht zijn als de ventilatie voldoende is,” voegde hij er ook aan toe, onderstrepend dat maskers nog steeds van cruciaal belang zijn, vooral in omgevingen waar er mensen zijn die lijden aan immuniteitsgerelateerde ziekten of mensen met andere ziekten die een COVID-19-infectie dodelijk kunnen maken.

“HES app code check verwijderd,” voegde Koca ook toe in verwijzing naar de afkorting van Hayat Eve Sığar (Life Fits Into Home), een app ontwikkeld door het ministerie van Volksgezondheid, die een unieke code geeft aan elke gebruiker op basis van hun persoonlijke gezondheidsdossiers.

Zo kan hun huidige gezondheidstoestand worden gecontroleerd en kan worden nagegaan of zij besmet zijn.

“COVID-19-tests zullen niet nodig zijn voor mensen zonder symptomen.”

Koca zei ook dat “Slechts 8% van degenen die #COVID19 positief testten en vorige maand stierven, geen andere ziekten hadden,” eraan toevoegend dat de “resterende 92% eerder met andere ziekten werden gediagnosticeerd.”

Het ministerie van Volksgezondheid heeft maandag cijfers vrijgegeven over de wekelijkse incidentie van COVID-19 in 81 provincies van Turkije, voor de week tussen 12 en 18 februari.

Relatieve daling

Uit de cijfers blijkt een relatieve daling van het aantal gevallen per 100.000 mensen. Istanbul, de dichtstbevolkte stad, meldde slechts 617 gevallen per 100.000, terwijl dit aantal ongeveer 1.216 bedroeg voor de hoofdstad Ankara en ongeveer 776 voor de op twee na grootste stad Izmir.

Istanbul telde 717 gevallen in de eerste week van februari, terwijl Ankara en Izmir respectievelijk 1.323 en 1.017 gevallen hadden.

Turkije werd op de proef gesteld door de omicronvariant, die heeft bijgedragen tot een sterke stijging van het aantal dagelijkse gevallen sinds januari.

Na vorige maand dagelijkse records te hebben gebroken, lijkt het land een nieuwe fase in de pandemie in te gaan, met een daling van het aantal dagelijkse gevallen.

Op zondag daalde het aantal dagelijkse gevallen tot ongeveer 69.000, in tegenstelling tot de meer dan 111.000 van begin februari.

Een daling van het aantal gevallen was iets wat werd verwacht, dankzij de toenemende vaccinatiegraad en de groeiende massale immuniteit.

Deskundigen voorspellen dat het aantal gevallen later deze maand verder zal dalen, terwijl de hoge aantallen eerder deze maand werden toegeschreven aan een midterm vakantie voor scholen die een hogere mobiliteit tussen en binnen steden zag.

Bron: Sabah