De zangeres vluchtte over de grens naar Roemenië voordat ze haar kinderen meenam naar Turkije, en vertelde de media: Ik had nooit gedacht dat ik hier als vluchteling zou komen’.

De Oekraïense Eurovisiewinnares van 2016 Jamala is nu een vluchteling, nadat ze met haar kinderen uit Kyiv is gevlucht – terwijl haar man achterbleef om anderen te helpen.

De 38-jarige zangeres claimde in 2016 de trofee op het Eurovisiesongfestival met de emotionele ballade “1944“, over de vervolging van haar Krim-Tataarse voorouders onder Stalin.

Ze blijft een prominente muzikante in Oekraïne, trad op en fungeerde enkele weken geleden nog als jurylid toen de natie haar nieuwste Eurovison-deelnemer selecteerde via een wedstrijd op televisie.

Maar nu het land wordt gebombardeerd door Rusland, is Jamala gedwongen haar appartement in Kiev met haar twee kinderen te ontvluchten – eerst met de auto naar Ternopil in het westen van Oekraïne.

Toen de omvang van de invasie in het weekend duidelijk werd, koos ze ervoor om te voet de grens over te gaan en Roemenië binnen te gaan.

De zangeres, die veel van haar benarde situatie op sociale media heeft gedocumenteerd, is nu in Turkije aangekomen, waar ze bij familie in Istanbul verblijft.

De wereldberoemde actrice Jamala bedankte president Recep Tayyip Erdoğan en het Turkse volk voor hun niet aflatende steun aan zijn verklaring.

In een korte verklaring in het Turks aan het begin van de persconferentie, zei Jamala,

“Onschuldige burgers worden al dagenlang gebombardeerd in Oekraïne. In Kiev proberen bejaarden, vrouwen en kinderen te overleven. Ik wil de staat en het volk van Turkije bedanken voor de onvoorwaardelijke steun die zij ons hebben gegeven. Al 100 jaar heeft Turkije zijn deuren geopend zonder enige reactie van ons, als een vereiste van humanitaire en eerlijke “Eindeloze dankbaarheid aan de president van Turkije, de heer Erdogan en aan het Turkse volk.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jamala (@jamalajaaa)

In een gesprek met de media in Turkije zei ze dinsdag: “Ik had nooit gedacht dat ik hier als vluchteling zou komen.”

Ze voegde eraan toe dat ze “bijna vier dagen in een shocktoestand” in de auto had doorgebracht toen miljoenen zich haastten om Oekraïne te ontvluchten, waarbij ze “zonder eten” zat.

De zangeres bevestigde dat ze nu bij haar zus in Istanbul is, terwijl ze fans bedankte voor een stroom van aanbiedingen om haar en haar familie te helpen onderdak te krijgen.

Ze zei: “Onze Turkse familieleden kwamen met de auto vanuit Istanbul naar de Roemeense grens en pikten me daar op. Ik ben zo dankbaar.

“Ik ben naar Turkije gekomen om onze stem te laten horen in de wereld en om onze kinderen veilig te houden.”

Op de vraag of ze zich veilig voelde, zei ze: “Ik weet het niet, misschien. Ik zag wat berichten dat er lijsten zijn van mensen die doelwit zijn.”

De zangeres heeft gezworen om uiteindelijk terug te keren naar Kyiv, vragend aan de Russische strijdkrachten:

“Jullie hebben me uit Kyiv gedwongen, uit mijn appartement. En wat dan nog? Ga je daar wonen? Gewoon naar binnen gaan en zeggen: ‘Dat is het, de wereld is gered?’ Nee, dat geloof ik niet.”

De zangeres was ook blij met het besluit om Rusland uit te sluiten van Eurovisie.

Ze zei: “Ik denk dat het de juiste beslissing is. In het algemeen is elk protest goed. In dit geval is Eurovisie een grote, belangrijke internationale wedstrijd. Het zal zeker iets voor hen betekenen. Ik dank Eurovisie voor deze beslissing.”

Bron: Turkse media