De minister van Buitenlandse Zaken zegt dat het verzoek van Moskou om schepen door de Turkse zeestraten te mogen laten varen op bezwaar van Ankara is ingetrokken.

Rusland heeft een verzoek om vier van zijn oorlogsschepen door Turkse wateren naar de Zwarte Zee te sturen op verzoek van Turkije geannuleerd, aldus de Turkse regering.

Turkije, dat lid is van de NAVO en in de Zwarte Zee aan Oekraïne en Rusland grenst, onderhoudt goede banden met beide partijen en heeft zich na de invasie van de Russische troepen vorige week voorzichtig opgesteld ten aanzien van de crisis.

Op maandag zei Ankara dat de Bosporus en de Dardanellen gesloten zijn op grond van een pact uit 1936 sinds de begindagen van het geweld in Oekraïne.

Op grond van het Verdrag van Montreux heeft Turkije zeggenschap over de zeestraten die de Middellandse Zee en de Zwarte Zee met elkaar verbinden en kan het de doorvaart van oorlogsschepen in oorlogstijd of bij dreiging beperken. Het pact voorziet in een uitzondering voor schepen die terugkeren naar hun bases.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu vertelde dinsdag laat aan de nationale omroep Haberturk dat Turkije Rusland had gevraagd zijn schepen niet door te sturen voordat het de invasie van Moskou op zondag als een “oorlog” bestempelde, waardoor het volgens het verdrag wettelijk de doorvaart kan beperken.

“Rusland heeft gezegd dat vier van zijn schepen op 27-28 februari de zeestraten zouden oversteken, waarvan er drie niet geregistreerd staan op bases in de Zwarte Zee,” zei Cavusoglu.

“We hebben Rusland gezegd deze schepen niet te sturen en Rusland heeft gezegd dat de schepen de zeestraten niet zouden oversteken,” zei hij ook, eraan toevoegend dat Turkije de staten die partij zijn bij het pact op de hoogte heeft gebracht van de ontwikkeling.

“Niemand mag hierdoor beledigd zijn, want het Verdrag van Montreux is vandaag, gisteren en morgen geldig, dus we zullen het uitvoeren,” zei de minister van Buitenlandse Zaken.

‘Ten minste vier schepen wachten’

Het persbureau Reuters zei eerder deze week dat ten minste vier Russische schepen – twee torpedojagers, een fregat en een inlichtingenvaartuig – wachtten op het besluit van Turkije om vanuit de Middellandse Zee over te steken.

Twee van hen, een fregat en een torpedojager, hadden volgens het agentschap gevraagd de reis deze week te mogen maken.

De Verenigde Staten hebben “hun waardering uitgesproken” voor de stap van Turkije om de zeestraten te sluiten. De ambassadeur van Oekraïne in Ankara zei dat Kiev Turkije “dankbaar” was voor de “nauwgezette” uitvoering van het pact.

De Bosporus en de Dardanellen vormen de verbinding tussen de Egeïsche Zee (een deel van de Middellandse Zee), de Marmara (de binnenzee van Turkije) en de Zwarte Zee, van waaruit Rusland een inval heeft gedaan op de zuidkust van Oekraïne.

Turkije noemt de invasie van Rusland een onaanvaardbare schending van het internationale recht, maar heeft zijn retoriek zorgvuldig geformuleerd om Moskou, waarmee het nauwe betrekkingen onderhoudt op het gebied van energie, defensie en toerisme, niet voor het hoofd te stoten. Het heeft opgeroepen tot dialoog en aangeboden als gastheer op te treden voor vredesbesprekingen.

Cavusoglu herhaalde dinsdag dat Turkije zich niet zou aansluiten bij zijn westerse bondgenoten om Rusland economische sancties op te leggen.

Turkije werkt nauw samen met Rusland, maar heeft ook drones verkocht aan Kiev en een overeenkomst gesloten voor de gezamenlijke productie van nog meer, wat Moskou tot woede strekt. Turkije is ook gekant tegen het Russische beleid in Syrië en Libië, en tegen de annexatie van de Krim in 2014.

De Oekraïense minister van Defensie Oleksii Reznikov zei woensdag dat het land op het punt stond nog een lading Turkse drones te ontvangen, een stap die waarschijnlijk tot woede van Rusland zal leiden.

Bron: Turkse media