Het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft vrijdag nieuwe instructies gestuurd over COVID-19-maatregelen, nadat minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca eerder deze week had aangekondigd dat Turkije verschillende beperkingen in verband met de pandemie zou schrappen.

Volgens de nieuwe instructies hoeven passagiers geen PCR-tests te ondergaan voor binnenlandse vluchten, ongeacht hun vaccinatiestatus.

Eerder waren PCR-testen vereist voor niet-gevaccineerden of mensen zonder ten minste twee vaccindoses en mensen die 180 dagen voor de vlucht niet met het coronavirus waren besmet.

Voor internationale vluchten zal geen quarantaine vereist zijn voor mensen met negatieve PCR-tests binnen 72 uur voor de vlucht of antigeentests binnen de laatste 48 uur.

Passagiers zullen ook worden vrijgesteld van quarantainemaatregelen als zij volledig zijn gevaccineerd met ten minste twee doses vaccins en als zij in de afgelopen zes maanden zijn hersteld van COVID-19.

Er zullen geen tests of gezondheidsrapporten worden gevraagd van passagiers die over land, over zee of per spoor naar Turkije reizen.

Kinderen jonger dan 12 jaar zijn op internationale vluchten vrijgesteld van de PCR/antigeentest en de vaccinatieregel. Ook vliegtuigbemanningen zullen worden vrijgesteld van PCR-tests en quarantaineregels.

Nieuwe norm

De instructies van het ministerie zijn de formele implementatie van de door Koca aangekondigde “nieuwe norm”.

Volgens de instructies zijn maskers niet vereist buiten en op afgesloten plaatsen met goede ventilatie en de mogelijkheid om sociale afstand te bewaren. Maskers zijn nog steeds verplicht in scholen, ziekenhuizen, bioscopen en soortgelijke gelegenheden, alsook in het openbaar vervoer en bij reizen tussen steden, van vliegtuigen en bussen tot treinen en veerboten.

De vereiste van een HES (Hayat Eve Sığar – Het leven past thuis) code werd ook opgeheven voor de toegang tot verschillende locaties, met inbegrip van winkelcentra, bioscopen, enz. evenals in het openbaar vervoer, intercity bussen, treinen, binnenlandse vluchten.

HES, een QR-code die elke burger via een smartphone-app moet verwerven, wordt gebruikt om mensen te identificeren die positief getest zijn op COVID-19.

Hoewel de meeste mensen zich aan de nieuwe regels lijken aan te passen, blijven mensen, vooral in de grote steden, buitenshuis maskers dragen, sommigen uit gewoonte, anderen uit angst dat de infecties nog steeds wijdverbreid zijn.

De autoriteiten waarschuwen dat de pandemie nog steeds voortduurt en dodelijk is, vooral voor chronisch zieken en senioren, hoewel het aantal ziekenhuisopnames lager is dan vorig jaar.

Professor Serap Şimşek Yavuz, lid van de wetenschappelijke adviesraad voor het Coronavirus van het Ministerie van Volksgezondheid, die eerder deze week achter de aanbevelingen zat om het dragen van maskers en de HES-regel op te heffen, stelt voor dat mensen buiten maskers moeten blijven dragen als ze geen sociale afstand kunnen bewaren.

Bron: Sabah