Turkije is in een extreme koudegolf terechtgekomen, zoals gewaarschuwd door de meteorologische autoriteiten, met zware sneeuwval en sneeuwstormen die over het land trekken en reisonderbrekingen veroorzaken.

Vluchten werden opgeschort wegens hevige sneeuwval tot nader order, kondigde IGA Istanbul Airport aan in de namiddag op 24 januari.

Turkish Airlines drong er bij de passagiers op aan om op haar website de updates te raadplegen voor vluchten van Istanbul Airport en Istanbul Sabiha Gökçen Airport.

Sommige vluchten werden omgeleid naar andere luchthavens en passagiers konden worden ondergebracht in hotels, voegde zij eraan toe.

Sneeuwval en sneeuwstormen waren de voorbije week meer geconcentreerd in de centrale en oostelijke regio’s van Turkije, maar vanaf het weekend daalden de temperaturen ook aanzienlijk in het westen en noordwesten van het land.

Istanbul kreeg op 22 januari te maken met lichte sneeuwval terwijl de zon af en toe tevoorschijn kwam, maar een hevige sneeuwstorm die laat op 23 januari begon, liet de hoge delen van de Turkse metropool achter met een sneeuwlaag.

Sneeuwploegen van de plaatselijke autoriteiten werkten op de hoofdwegen en straten, en gemeentelijke teams verhoogden hun inspanningen om de wegen te zouten om ijsvorming te voorkomen. Verkeersongevallen konden hierdoor echter niet volledig worden voorkomen.

Drie mensen kwamen om bij een busongeval in het noorden van Istanbul, terwijl nog eens 18 mensen gewond raakten toen een bus in een greppel crashte toen de chauffeur de controle over het voertuig verloor.

De gewonde burgers werden onmiddellijk naar nabijgelegen ziekenhuizen gebracht.

Opgeschort

Wegens mogelijke risico’s op gladde wegen als gevolg van sneeuwval heeft het bureau van de gouverneur van Istanbul de activiteiten van motorkoeriers die voor restaurant- of marktketens werken voor leveringsdiensten tot nader order opgeschort.

Ook de doorvaart van schepen door de Bosporus van Istanbul is tijdelijk opgeschort omdat het zicht door de hevige mist is afgenomen tot minder dan een halve mijl.

Enkele belangrijke snelwegen in het land, waaronder twee die Istanbul met de hoofdstad Ankara verbinden, werden afgesloten als gevolg van hevige sneeuwval en sneeuwstormen die laat op 23 januari toesloegen, waardoor duizenden mensen in hun voertuigen gestrand zijn.

Volgens de Turkse Staats Meteorologische Dienst (TSMS) zullen zware sneeuwval en koudegolven een groot deel van Turkije tot het midden van de week blijven treffen.

Bron: Sabah