De drukste luchthaven van Europa is gesloten in Istanbul, terwijl scholen en vaccinatiecentra gesloten zijn in Athene.

Een zeldzame sneeuwstorm heeft grote delen van het oostelijke deel van het Middellandse Zeegebied geteisterd, met stroomuitval en een ravage in het verkeer tot gevolg.

Door de sluiting van de luchthaven van Istanbul, waar het dak van een van de vrachtterminals onder de hevige sneeuwval instortte zonder dat er gewonden vielen, werden vluchten vanuit het Midden-Oosten en Afrika naar Europa en Azië op maandag aan de grond gehouden.

Reisambtenaren vertelden het persbureau AFP dat het de eerste sluiting van de glanzende glas-en-staalstructuur was sinds het in 2019 de oude Ataturk Airport van Istanbul verving als de nieuwe hub voor Turkish Airlines.

“Vanwege ongunstige omstandigheden zijn alle vluchten op de luchthaven van Istanbul tijdelijk gestopt voor de veiligheid van de vlucht”, zei de luchthaven in een verklaring op Twitter.

De sluiting van de luchthaven bezorgde de 16 miljoen inwoners van de grootste stad van Turkije grote kopzorgen.

Auto’s reden elkaar omver op steile, met ijzel bedekte straten en snelwegen veranderden in parkeerterreinen.

De gouverneur van Istanbul waarschuwde automobilisten dat ze de stad niet meer in mochten vanuit Thracië, een regio die zich uitstrekt over het Europese deel van Turkije tot de westelijke grens met Bulgarije en Griekenland.

Winkelcentra sloten vroeg, voedselbezorgingsdiensten gingen dicht en de iconische “simit” bagelkraampjes in de stad stonden leeg omdat leveranciers zich geen weg konden banen door de sneeuw.

Verkeersambtenaren sloten ook belangrijke wegen in grote delen van centraal en zuidoost Turkije, een bergachtige regio die vorige week voor het eerst door een sneeuwstorm werd getroffen.

De luchthaven van Istanbul heeft vorig jaar meer dan 37 miljoen passagiers vervoerd en is daarmee een van de belangrijkste luchthubs ter wereld geworden.

Maar critici van president Recep Tayyip Erdogan hebben lang getwijfeld aan zijn beslissing om de luchthaven te vestigen op een afgelegen plek langs de Zwarte Zeekust die in de winter vaak bedekt is met mist.

Turkish Airlines zei dat het alle vluchten op de luchthaven van Istanbul tot ten minste 4 uur ’s morgens (01:00 GMT) op dinsdag opschort.

Bron: Hürriyet