Ekrem Imamoğlu, burgemeester van Istanbul, kreeg veel kritiek nadat foto’s van zijn ontmoeting met de Britse ambassadeur Dominic Chilcott in een restaurant waren opgedoken terwijl de stad kampte met zware sneeuwval die het leven in de stad lam legde.

Nadat zijn foto’s op Twitter opdoken, gingen gebruikers naar het platform om hun frustratie te uiten toen “#imamoğluistifa” (“Imamoğlu, neem ontslag” in het Turks) begon te trending.

De burgemeester gaf later een verklaring uit op sociale media, waarin hij zei dat “hij een uur in het restaurant was tijdens zijn pauze”.

“De sneeuwval heeft het hele land op een negatieve manier getroffen, niet alleen Istanbul. De snelweg Ankara-Istanbul is afgesloten”, zei hij.

“Op de nieuwe luchthaven en de verbindingswegen zijn er nog steeds problemen. Maar de media hebben het alleen over de grootstedelijke gemeente Istanbul (IBB),” zei hij.

“De ontsteltenis over het verlies van Istanbul heeft zo’n niveau bereikt dat er wordt gesproken over mijn 1 uur durende dinerpauze, zelfs wanneer ik de strijd tegen de sneeuw zowel op de grond als vanuit het Rampen Coördinatie Centrum (AKOM) 19 uur achter elkaar regisseerde,” zei hij, verwijzend naar de lokale verkiezingen van 2019 die hij won om de eerste Istanbul burgemeester van de oppositie Republikeinse Volkspartij (CHP) te worden na tientallen jaren.

“We hebben tot nu toe in coördinatie met onze staats- en districtsgemeenten gewerkt en dat zullen we blijven doen.”

Tegen nieuwswebsite GDH zei de eigenaar van het restaurant dat de reservering voor het diner 25 dagen geleden was gemaakt en bevestigde dat de burgemeester een uur op de plek is gebleven, ook al waren er tegenstrijdige berichten.

Yeni Şafak verslaggever Burak Doğan deelde beelden van de bewakingscamera en beweerde dat Imamoğlu drie uur op de plaats was gebleven.

Begin 2020 werd de burgemeester ook bekritiseerd voor een skivakantie na een bezoek aan de door een aardbeving getroffen provincie Elazığ.

Imamoğlu was niet de enige IBB ambtenaar die op sociale media werd bekritiseerd voor vermeende nalatigheid terwijl de stad een zware sneeuwstorm te verduren had.

Ook werd bekend dat de woordvoerder van de IBB, Murat Ongun, tijdens de crisis in het Zwitserse Genève op vakantie is.

In een gesprek met journalist Cüneyt Özdemir, bevestigde Ongun dat hij in het buitenland is en zei dat het delen van het feit dat hij niet in Turkije is, een schending van zijn privacy is.

Özdemir deelde de opmerkingen van Ongun in tweets. Volgens hem zei Ongun: “De ontwikkelingen in Istanbul volgen terwijl je in het buitenland bent, is helemaal niet moeilijk.”

Bron: Sabah