Vluchten worden geleidelijk hervat op de luchthaven van Istanbul

De autoriteiten hebben op 25 januari een landingsbaan op de luchthaven van Istanbul vrijgemaakt, waardoor beperkte vluchten konden worden hervat.

De vluchten op de luchthaven waren maandag om veiligheidsredenen opgeschort. Ook op de tweede luchthaven van Istanbul, Sabiha Gökcen, was de dienstverlening beperkt.

Vierentwintig uur nadat alle vluchten op de luchthaven van Istanbul werden geschorst ten gevolge van hevige sneeuwval, is dinsdag laat een geleidelijke hervatting van de vluchten van start gegaan.

Ilker Aycı, het hoofd van de raad van bestuur van Turkish Airlines (THY), kondigde aan dat naast de aankomstvluchten die eerder werden hervat, ook de vertrekvluchten zijn begonnen na intensieve inspanningen tegen de sneeuwstorm.

“Een landingsbaan is open op de luchthaven van Istanbul,” vertelde hij Anadolu Agency (AA).

“We zijn begonnen met onze vertrekvluchten met onze zogneaamde ‘wide-body’ vliegtuigen,” voegde Aycı eraan toe.

“Een aankomstvlucht uit New York is net geland en een vertrekvlucht richting de stad is opgestegen, gevolgd door vluchten uit Miami, Houston, Londen en Atlanta,” zei Aycı.

Veel delen van Turkije zijn sinds het weekend getroffen door hevige sneeuwval, waardoor de autoriteiten in sommige delen van het land de scholen hebben gesloten.

De Turkse autoriteit voor rampen en noodsituaties (AFAD) heeft verklaard dat duizenden mensen gestrand zijn als gevolg van het slechte weer.

Reddingsploegen in Istanbul groeven op 25 januari door sneeuw en ijs om verlamde wegen vrij te maken en mensen te redden die ’s nachts in hun auto gestrand waren nadat sneeuwstormen en een enorm koufront een groot deel van Turkije tot stilstand hadden gebracht.

Snelwegen en wegen in Istanbul raakten maandag verstopt nadat de storm de stad van 16 miljoen mensen op de grens van Europa en Azië had geteisterd en in sommige gebieden meer dan 80 centimeter sneeuw had laten vallen.

Gestrande automobilisten brachten de nacht door in hun auto’s, verlieten hun voertuigen om naar huis te lopen of overvolle metro’s en ander beperkt openbaar vervoer.

De Turkse minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu zei dat de sneeuwval rond Istanbul tot donderdag zou aanhouden en riep de mensen op om niet met privé-auto’s op pad te gaan, tenzij dat noodzakelijk is.

Hij zei dat veel van de gestrande voertuigen geen winterbanden hadden.

Het noodweer bracht ook zeldzame sneeuwval naar vakantieoorden in het zuidwesten van Turkije, waaronder Bodrum en Datça, met sneeuw en gladheid die een snelweg blokkeerden die de provincies Muğla en Denizli verbindt.

In het centrum van Antalya, aan de Turkse Middellandse-Zeekust, viel voor het eerst in 29 jaar sneeuw, meldde de particuliere televisie NTV.

Ambtenaren kregen tot donderdag verlof, behalve degenen die in de veiligheids-, gezondheids- en transportsector werken. In heel Turkije waren de scholen al gesloten voor de wintervakantie en de universiteiten besloten te sluiten tot 31 januari.

Balkan

Ook de Balkan werd geteisterd door vrieskou: in Servië, Montenegro, Bosnië en Kroatië daalde de temperatuur tot ver onder het vriespunt.

Volgens de Montenegrijnse autoriteiten werd in het noordelijke dorp Kosanica een nationale recordtemperatuur gemeten van -33,2 C (-27,7 F).

In Bosnië vormde zich ijs op de Miljacka-rivier nadat dinsdag in de hoofdstad Sarajevo een temperatuur van min 15 graden was gemeten.

Bron: Hürriyet