Foto: İstiklal Caddesi

De Duitse regering zal werkvergunningen en visa voor enkele duizenden buitenlandse luchthavenmedewerkers, voornamelijk uit Turkije, versnellen om de zomerse reischaos te helpen verlichten die vakantiegangers heeft gefrustreerd.

Reizigers in heel Europa worden deze zomer geconfronteerd met bijzonder lange rijen op luchthavens, deels omdat er niet genoeg personeel is om de opleving van de vraag na de sluitingen van COVID-19 op te vangen.

Duitsland kampt met een tekort aan grondpersoneel voor bagageafhandeling en veiligheid op zijn luchthavens.

“Veel mensen kijken uit naar hun vakantie na de lange pandemie, dus het is frustrerend als er verstoringen zijn op luchthavens,” vertelde minister van Arbeid Hubertus Heil aan verslaggevers op een nieuwsconferentie.

Minister van Verkeer Volker Wissing zei dat “dit een probleem is dat we in heel Europa hebben”. Werknemers van privébedrijven waren vertrokken tijdens de sluitingen van luchthavens als gevolg van de pandemie van het coronavirus, merkte hij op.

De luchtvaartsector wil nu werknemers met luchthavenervaring naar Duitsland halen, vooral uit Turkije, om samen met het grondpersoneel te werken, ook bij de bagageafhandeling, zei minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser op de persconferentie van woensdag.

“We zullen het voor bedrijven gemakkelijker maken om werknemers uit het buitenland, met name uit Turkije, in dienst te nemen”, zei Faeser nadat het kabinet overeenstemming had bereikt over een reeks voorstellen.

Ze zullen dezelfde veiligheidscontroles moeten ondergaan als binnenlandse luchthavenmedewerkers voordat ze op luchthavens mogen werken, zei ze.

Standaardlonen

Luchtvaartmaatschappijen, waarvan sommige hadden gehoopt buitenlands personeel via uitzendbureaus te kunnen inhuren, zullen werknemers rechtstreeks en tegen standaardlonen in dienst moeten nemen, zei minister Heil van Arbeid.

Heil gaf luchtvaartmaatschappijen en luchthavenexploitanten de schuld van het personeelstekort, omdat zij tijdens de pandemie te veel werknemers hadden laten gaan die nu werk hadden gevonden in andere sectoren, zoals pakketbezorging.

“Het was aan de maatschappijen geweest om actie te ondernemen. We zien nu dat dat niet in voldoende mate is gebeurd,” zei hij.

Bedrijf redden

Lufthansa Chief Executive Carsten Spohr verontschuldigde zich dinsdag bij werknemers en klanten voor de chaos, en zei dat het vlaggenschip van de luchtvaartmaatschappij fouten had gemaakt toen het tijdens de pandemie in de kosten sneed om het bedrijf te redden.

Heil zei dat de tussenkomst van de regering om bedrijven te helpen buitenlandse werknemers naar Duitse luchthavens te brengen een tijdelijke maatregel was om de druk op vakantiegangers te verlichten.

“Het is geen oplossing op lange termijn. Het is aan de bedrijven om ervoor te zorgen dat zij aantrekkelijke werkgevers zijn, met fatsoenlijke voorwaarden en lonen,” zei Heil.

Bron: Sabah