In geval van vertraging of annulering van uw vlucht, kan u 600 euro ontvangen

Een passagier met een vertraging van 3 uur heeft recht op 100 euro voor binnenlandse vluchten in Turkije, 250 euro voor korteafstandsvluchten tot 1.500 kilometer en 600 euro voor vluchten van meer dan 3.500 kilometer.

Volgens EU-verordening nr. 261/2004, die ook in Turkije van kracht is, kunnen passagiers die te maken krijgen met vertragingen of annuleringen van hun vlucht, hun recht op compensatie uitoefenen.

Overeenkomstig de verordening, die een zeer ruim toepassingsgebied heeft, hebben passagiers van wie de vlucht is geannuleerd of vertraagd, recht op compensatie.

Een passagier heeft recht op 100 euro voor een vertraging van 3 uur op binnenlandse vluchten in Turkije, 250 euro voor korte vluchten tot 1.500 kilometer, 400 euro voor middellange vluchten tussen 1.500 en 3.500 kilometer, en 600 euro voor vluchten van meer dan 3.500 kilometer. De passagier kan zelfs voor vluchten van 2 jaar geleden compensatie krijgen.

Om compensatie te krijgen, kunnen de passagiers zich rechtstreeks tot de luchtvaartmaatschappijen wenden of zich tot de bemiddelende maatschappij wenden.

Europese wetgeving

“De rechten van vliegtuigpassagiers zijn geregeld in Europese wetgeving. ‘Die geldt voor alle lijn- en chartervluchten die vertrekken vanuit een luchthaven in de Europese Unie, Noorwegen, IJsland en Zwitserland.”

“Ook vluchten naar die luchthavens van buiten de EU die uitgevoerd worden door een Europese luchtvaartmaatschappij vallen onder die wetgeving”, klinkt het.

Wat kunt u claimen van de luchtvaartmaatschappij? Bij vertraging kunt u recht hebben op ‘verzorging’: maaltijden, verfrissingen en twee telefoongesprekken of mails. Kunt u niet meer dezelfde dag vertrekken, dan komt daar een overnachting en vervoer naar het hotel bij.

‘Zelf claimen’

‘Laat u niet afwimpelen met een ‘sorry’-mail. Doorgaans zult u die terugbetaling zelf moeten claimen. Houd daarom altijd goed de betaaltickets bij’, adviseert Wyseur.

Als u uw eindbestemming met minstens drie uur vertraging bereikt, krijgt u bovendien een schadevergoeding, tenzij bij buitengewone omstandigheden.

Hoeveel bedraagt de schadevergoeding?

“Dat hangt af van de afstand van de vlucht. Voor vluchten tot en met 1.500 kilometer is dat 250 euro, voor vluchten van meer dan 1.500 kilometer binnen de EU én vluchten tussen de 1.500 en 3.500 kilometer is het 400 euro. Voor alle andere vluchten gaat het om 600 euro.”

Bron: Turkse media