Het aantal gevallen van het coronavirus bereikte afgelopen weekend een hoogtepunt en het aantal besmettingen zal waarschijnlijk toenemen, zei minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca.

Hij voegde eraan toe dat veel beslissingen, waaronder de opheffing van de mondmaskers, zullen worden besproken tijdens een vergadering van de Wetenschapsraad die voor volgende week is gepland.

In een toespraak op 16 februari na de kabinetsvergadering in de hoofdstad Ankara, zei Koca dat het aantal gevallen van het coronavirus in het land vanaf afgelopen weekend zijn hoogtepunt bereikte.

“Het aantal besmettingen begint af te nemen, wat volgende week waarschijnlijk zal versnellen,” zei hij.

“Het aantal ziekenhuisopnames is met 28 tot 30 procent gedaald. Het aantal IC-patiënten is met 15 procent gedaald. We zullen getuige zijn van een aanzienlijke daling [in aantallen] in de komende 2-3 weken,” voegde hij eraan toe.

Op de vraag of Turkije net als andere EU-landen de maatregelen tegen het coronavirus zal opheffen, wees Koca op de komende vergadering van de Wetenschapsraad van het ministerie.

“We zullen bespreken hoe ver we gekomen zijn in onze strijd tegen het coronavirus en welke volgende acties we zullen ondernemen. De opheffing van de gezichtsmaskers zal op die vergadering aan de orde komen,” zei Koca.

Een andere kwestie die tijdens de vergadering zal worden besproken zijn de PCR-tests.

“We willen alleen tests uitvoeren op degenen die zich ziek voelen [symptomen vertonen]. De geïnfecteerden moeten maskers dragen en geïsoleerd worden,” merkte hij op.

Turkovac

Koca wees er ook op dat de leveringen van het inheemse coronavirusvaccin Turkovac – werkzaam tegen de Alpha en Delta varianten – aan alle staatsziekenhuizen vanaf volgende week van start zouden gaan.

“Dierproeven over de effecten van Turkovac op de Omicron zijn begonnen. Ik denk dat het Turkovac-vaccin, dat ook werkzaam zal zijn op de Omicron-variant, in maart klaar zal zijn”, zei hij.

Over de leveringen zei hij het volgende: “Tot nu toe hebben we ongeveer 800.000 doses Turkovac op de markt. Op 21 februari zullen we er nog eens 200.000 leveren. Daarna zullen we zo’n 2,5 miljoen doses per maand produceren.”

Bron: Hürriyet