Een Mexicaanse reddingshond Proteo, die naar Turkije kwam om deel te nemen aan de zoekacties met het Mexicaanse team na de grote aardbevingen, is overleden.

Proteo was een van de 16 Mexicaanse zoek- en reddingshonden die naar Turkije waren gestuurd om te helpen bij de reddingswerkzaamheden na de verwoestende ramp die het zuiden van het land en het naburige Syrië heeft getroffen.

Tussen de ruïnes kon Proteo voor zijn dood twee overlevenden vinden.

In een verklaring van 12 februari zei het Mexicaanse Secretariaat voor Nationale Defensie (SEDENA):

“De leden van het Mexicaanse leger en de luchtmacht betreuren het verlies van onze grote metgezel, de hond Proteo, ten zeerste. Je vervulde je missie als lid van de Mexicaanse delegatie bij het zoeken en redden van onze broeders in Türkiye. Bedankt voor je heldhaftige werk!”

Andere honden die samen met Proteo werden ingezet waren aanwezig bij een ceremonie om hun verloren metgezel te eren voordat ze weer aan het werk gingen om te proberen meer overlevenden te vinden en te helpen bij het bergen van lichamen.

Een paar uur voor de aankondiging van de tragische dood van Proteo werd Balam, een andere hond van het Mexicaanse team, de trots van het land omdat hij het leven had gered van een vrouw van 40 jaar die onder het puin vastzat.

Bron: Hürriyet