Qatar is van plan 10.000 leefcontainers van het WK van vorig jaar te sturen om onderdak te bieden aan overlevenden van de Turkse aardbevingen, aldus ambtenaren.

De gasrijke Golfnatie zegt dat het altijd al van plan was de mobiele huisjes te doneren.

Ze waren nodig om enkele van de 1,4 miljoen fans te huisvesten die tijdens het grootste voetbaltoernooi naar het kleine land kwamen.

Een eerste groep van 350 structuren werd zondag verscheept, aldus het Qatar Fund for Development.

De bevingen van 7,8 en 7,5 magnitude die op 6 februari negen uur na elkaar plaatsvonden, hebben meer dan 35.000 mensen gedood in het zuidoosten van Turkije en het door oorlog verscheurde noorden van Syrië.

Verwacht wordt dat het dodental nog verder zal stijgen naarmate zoek- en reddingsteams meer lichamen vinden.

Tienduizenden gebouwen werden verwoest of zwaar beschadigd, waardoor miljoenen mensen dakloos werden. Toen de schuilplaatsen in de dagen na de beving vol raakten, werden velen gedwongen buiten te slapen in nat, winters weer.

Qatar en andere rijke Golfstaten hebben zich aangesloten bij de wereldwijde inspanning om reddingswerkers en hulp naar de getroffen regio te sturen.

De Verenigde Arabische Emiraten hebben 100 miljoen dollar toegezegd voor hulpverlening. Saudi-Arabië heeft acht vliegtuigen met hulpgoederen naar Turkije en Syrië gestuurd.

De achtste Saoedische vlucht landde dinsdag in het door de regering gecontroleerde Aleppo, in het noorden van Syrië.

Saudi-Arabië was op het hoogtepunt van de Syrische burgeroorlog een groot voorstander van de oppositie en heeft – in tegenstelling tot andere Arabische landen – weinig belangstelling getoond voor toenadering tot president Bashar Assad.

Wooneenheden

De organisatoren van het wereldkampioenschap voetbal in Qatar waren altijd al van plan de wooneenheden te schenken, die werden geïnstalleerd op lege stukken woestijn rond de Qatarese hoofdstad Doha om onderdak te bieden aan fans die het wereldkampioenschap voetbal bezochten.

Fans betaalden ongeveer 200 dollar per nacht om in de wooneenheden te verblijven, waardoor een potentieel tekort aan woningen tijdens het maandenlange toernooi in november en december kon worden voorkomen.

Bron: Bb