Terwijl het Turkse parlement de verkoop van bepaalde multinationale merken in zijn cafetaria’s stopzette, hebben verschillende universiteiten gezegd dat ze niet langer zullen samenwerken met Israëlische academici tot er een staakt-het-vuren is bereikt. Bekijk hier alle beelden.

Het Turkse parlement zal niet langer Coca-Cola producten serveren als onderdeel van een boycot van bedrijven die “Israël steunen”.

“Er werd besloten dat de producten van bedrijven die Israël steunen niet verkocht zullen worden in restaurants, cafetaria’s en theehuizen op de campus van het parlement,” luidde de verklaring.

De beslissing werd genomen door de voorzitter van het parlement, Numan Kurtulmuş, maar de verklaring specificeerde niet welke bedrijven werden verboden, aldus Reuters.

Een parlementaire bron zei dat Coca-Cola dranken en Nestle oploskoffie de enige merken waren die van de menu’s verwijderd werden, en voegde eraan toe dat de beslissing bedoeld was als antwoord op de “grote publieke verontwaardiging tegen deze bedrijven” voor hun steun aan Israël.

Noch de verklaring van het parlement, noch de bron specificeerde hoe Coca-Cola en Nestle de oorlogsinspanningen van Israël steunden.

Vorige maand zei Nestle dat het een van zijn productiefabrieken in Israël tijdelijk had gesloten als “voorzorgsmaatregel”, waarmee het de eerste gigant van consumentenproducten werd die een reactie op de oorlog aankondigde.

Turkse activisten hebben de afgelopen dagen beide bedrijven genoemd in berichten op sociale media die oproepen tot boycots van Israëlische goederen en westerse bedrijven die volgens hen Israël goedkeuren.

De Turkse kantoren van Coca-Cola en Nestlé waren niet bereikbaar voor commentaar. Vorige maand zei Nestle dat het een van zijn fabrieken in Israël tijdelijk had gesloten als “voorzorgsmaatregel” in reactie op de oorlog.

Vorige week sloot de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan zich aan bij Bahrein en Jordanië door ambassadeurs uit Israël terug te trekken uit protest tegen de bombardementen op Gaza.

Grote multinationale merken, vooral Coca-Cola en McDonald’s, zijn vaak het doelwit van regionale protesten en boycots tegen het Israëlisch-Palestijnse conflict. Vorige maand werden verschillende McDonald’s-winkels in Turkije vernield tijdens anti-Israël protesten.

In het weekend circuleerden op sociale media beelden van een individu dat muizen losliet in een plaatselijke McDonald’s winkel in Istanbul uit protest tegen de Israëlische tak van het bedrijf die kortingen geeft aan Israëlische soldaten.

Burger King restaurant

Een Turkse man heeft op 7 november een Burger King restaurant in het Esenyurt district in Istanbul aangevallen vanwege de vermeende steun van de fastfoodketen aan Israël tijdens de voortdurende belegering en slachtpartijen tegen Palestijnen.

De man brak laat op 7 november de ruiten van het restaurant terwijl hij schreeuwde: “Jullie zullen verantwoordelijk worden gehouden voor de (Israëlische) aanvallen. Hebben ze je nog niet verboden?”, meldde Demirören News Agency.

De politie hield de aanvaller ter plaatse aan. In de afgelopen weken vonden soortgelijke aanvallen plaats op winkels van Burger King, McDonald’s en Starbucks in Turkije vanwege hun vermeende steun aan Israël.

Bron: Turkse media