Het lot van een 19e-eeuwse militaire officier gevonden in een graf in de oostelijke Turkse provincie Ardahan heeft naar verluidt tot spanningen geleid tussen Rusland en Polen.

Minister van Cultuur Numan Kurtulmus zei dat Polen de teruggave van de grafkist wenst omdat Karl Karloviç Rjepetskide officier van Poolse origine was. Rusland verzet zich daar tegen omdat de soldaat sneuvelde in dienst van het Russische keizerlijke leger.

“De Russische zijde zegt dat er geen land als Polen bestond toen de militaire officier stierf. Het land Polen was onderdeel van het Russische Rijk toen, dus zeggen ze dat de gesneuvelde soldaat een Russische onderdaan was,” aldusi Kurtulmus tijdens een vergadering in het Turkse parlement.

Hij zei dat de Russische zijde niet de teruggave van de grafkist vraagt, maar dat ze verzoeken om de soldaat te begraven in een christelijk kerkhof in Ardahan.

Man was Pools

“De man was Pools. Zijn familie leeft in Polen. We proberen het probleem op te lossen zonder onenigheid te veroorzaken tussen beide landen,” zei Kurtulmus.

De grafkist kwam in het Turkse nieuws nadat het ontdekt werd op 26 april 2017 tijdens uitgravingen om de fundering van een bouwproject te leggen.

Hurriyet