President van Turkije, Recep Tayyip Erdogan komt aan voor een persconferentie na de kabinetsvergadering op het Presidentieel Complex in Ankara, Turkije, op 21 september 2020.

Numan Kurtulmuş, vice-voorzitter van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AK), sloot zondag speculaties over vervroegde verkiezingen uit en zei dat de verkiezingen zoals gepland in juni 2023 zullen worden gehouden.

In een gesprek met de ultra regeringsgezinde omroep A Haber zei hij: “Ons standpunt over de verkiezingen is duidelijk. De presidentsverkiezingen en de parlementsverkiezingen zullen in juni 2023 worden gehouden. Daarna zullen in 2024 de lokale verkiezingen in Turkije worden gehouden.”

In een recente verklaring vroeg president Recep Tayyip Erdoğan om de zegen van het Turkse volk, en de oppositie vatte dit op als een teken van vervroegde verkiezingen.

“Vervroegde verkiezingen op de agenda brengen direct na deze gebeurtenis (Erdoğan’s verklaring) is geen indicator van goede wil”.

Weerslag op sociale media na oproep Erdoğan

“Het is niet begrijpelijk om hier politiek over te maken ondanks de humanitaire belofte van onze president Erdoğan,” zei Kurtulmuş, eraan toevoegend dat ze op hun weg zullen doorgaan door een evenwicht te bewaren.

Wijzend op het feit dat er twee voorwaarden moeten zijn voor vervroegde verkiezingen, zei Kurtulmuş: “Er is geen impasse in de politiek. Vervroegde verkiezingen kunnen niet worden gehouden in een periode waarin de politieke omstandigheden niet rijp zijn. De oppositie creëert een perceptie. Het is alsof hun stemmen te veel zijn toegenomen, en die van Erdoğan zijn gedaald.”

De AK-partij is nu veruit de leidende partij volgens peilingen, beweerde hij.

Eerder dit jaar wezen Erdoğan en functionarissen van de AK-partij de mogelijkheid van vervroegde verkiezingen van de hand, waarbij ze nogmaals herhaalden dat dergelijke beweringen niets anders zijn dan speculatie.

Bron: Sabah