De Turkse president Recep Erdoğan heeft gevraagd om de “zegen” van mensen die het financieel moeilijk hebben als gevolg van de COVID-19 pandemie.

De opmerkingen van Erdoğan wekten woede op bij gebruikers van sociale media, waarbij de hashtag #helaletmiyorum (“Ik geef mijn zegen niet”) trending werd op Twitter.

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan heeft gevraagd om “de zegen van” mensen die financieel onder druk zijn komen te staan tijdens de COVID-19 pandemie.

“We probeerden alle mogelijke steun te geven aan sommige van onze handelaars en ook aan de toeristische sector die getroffen zijn door de beperkingen, zodat ze in deze moeilijke periode op de been kunnen blijven. Maar als er handelaars of werknemers zijn geweest die in [financiële] nood verkeerden, vragen wij van hen allen hun zegen,” zei Erdoğan op 14 mei, toen hij een virtuele vergadering van zijn regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) toesprak.

De opmerkingen van Erdoğan wekten woede op bij gebruikers van sociale media, waarbij de hashtag #helaletmiyorum (“Ik geef mijn zegen niet”) trending werd op Twitter.

De leider van de İYİ (Goede) Partij, Meral Akşener, heeft Erdoğan eveneens op de vingers getikt over zijn opmerkingen en hem opgeroepen om vervroegde verkiezingen uit te roepen.

“Als u om vergeving wilt vragen, wees dan niet bang en roep verkiezingen uit, zodat we elkaars zegen kunnen ontvangen,” schreef Akşener op Twitter.

Erdoğan zei ook dat het land opnieuw een “gecontroleerd normalisatieproces” zal starten op 17 mei, wanneer de tweeënhalve week durende strenge COVID-19 lockdown ten einde loopt.

“Zoals wij onze natie hebben beloofd, beginnen wij vanaf maandag met de uitvoering van onze gecontroleerde normaliseringskalender. We zullen de details met onze natie delen na de kabinetsvergadering,” zei Erdoğan.

Hij zei dat hoewel de gecontroleerde normalisering tot eind mei op een “voorzichtige” manier zal worden uitgevoerd, de regering van plan is om in juni een aanzienlijke versoepeling van de maatregelen bekend te maken.

Bron: Turkse media