Toeristen maken foto's bij de Hagia Sophia Moskee in Sultanahmet in Istanbul op 9 mei 2021

Turkije zal op 17 mei beginnen met het versoepelen van de coronamaatregelen, zei het ministerie van Binnenlandse Zaken in op 16 mei.

President Tayyip Erdoğan zei vrijdag dat Turkije de volledige lockdown van 2,5 week geleden geleidelijk zou opheffen,
en in juni meer beperkingen zou opheffen.

De Turkse autoriteiten verstrengden de coronamaatregelen nadat het aantal dagelijkse COVID-19-gevallen in april tot boven de 60.000 was gestegen, een van de hoogste percentages ter wereld, en het aantal sterfgevallen tot bijna 400 per dag.

Tot 1 juni moeten de mensen doordeweeks tussen 21.00 en 5.00 uur en van vrijdagavond tot maandagochtend thuis blijven, afgezien van de basisbehoeften voor boodschappen, aldus de richtlijn van het ministerie.

Senioren van 65 jaar en ouder krijgen niet te maken met een extra avondklok als zij hun beide COVID-19 vaccinaties hebben gehad, maar degenen die dat niet hebben mogen alleen naar buiten tussen 10.00 en 14.00 uur.

Reizen toegestaan

Reizen tussen steden zal buiten de avondklok worden toegestaan, terwijl restaurants en cafés alleen afhaalmaaltijden zullen aanbieden.

Het verbod op reizen tussen de steden zal ook worden versoepeld tijdens de totale lockdown-periode. Mensen zullen alleen met de auto tussen steden mogen reizen wanneer de avondklok niet van kracht is, maar reizen per bus of vliegtuig zal te allen tijde worden toegestaan.

De capaciteit van alle openbaarvervoermiddelen wordt nog steeds met 50% verminderd en senioren van 65 jaar en ouder en jongeren onder de 18 mogen geen openbaar vervoer gebruiken.

Winkelcentra zullen op weekdagen open zijn, maar faciliteiten zoals sportclubs en bioscopen zullen gesloten blijven, aldus de richtlijn.

Theaters, sportscholen, zwembaden en soortgelijke gelegenheden blijven gesloten, terwijl restaurants en cafés leveringen en afhaalmaaltijden mogen serveren. Het ministerie heeft restaurants toegestaan om tot middernacht bestellingen te bezorgen, waarna zij de deuren voor die dag moeten sluiten.

Winkelcentra zullen doordeweeks van 10.00 tot 20.00 uur geopend zijn en in het weekend gesloten blijven.

Turkije heeft tijdens de pandemie beperkingen opgelegd aan de burgers, maar men heeft geprobeerd de economische productie op peil te houden door fabrieken open te houden, zelfs tijdens de volledige lockdown.

Toeristen die het land bezoeken, zijn vrijgesteld van de avondklok. Buitenlanders die in Turkije wonen en een verblijfsvergunning voor korte of lange duur of een werkvisum hebben, worden echter niet als toeristen beschouwd en zullen zich aan de avondklok moeten houden.

Het aantal nieuwe gevallen per dag is gedaald tot 11.000, veel minder dan vorige maand, maar nog steeds meer dan het streefcijfer van 5.000 dat Erdoğan bij het begin van de lockdown had vastgesteld.

Ongeveer 10,8 miljoen mensen zijn volledig gevaccineerd, oftewel 13% van de bevolking, terwijl 14,9 miljoen alleen een eerste dosis hebben gekregen.

Bron: Hürriyet