Sedat Peker

Turkije is opnieuw ‘een speelterrein’ van de maffia geworden met de recente beschuldigingen van Sedat Peker, maffialeider van een georganiseerde misdaad.

Zijn beschuldigingen aan het adres van verschillende staatsactoren hebben een ingewikkeld web van maffia-staat-politieke betrekkingen blootgelegd en hebben Turkije’s donkerste decennium in herinnering gebracht – de jaren negentig.

De Turkse politiek is opgeschrikt door de recente onthullingen over een maffialeider die in 2020 het land is ontvlucht nadat hij had vernomen dat hij zou worden vervolgd en wraak wil nemen op zijn vroegere kameraden omdat hij op een zijspoor is gezet.

Sedat Peker, een pan-Turkse en Turanistische georganiseerde misdaadbaas, heeft diepgaande staatsgeheimen onthuld die doen denken aan de jaren negentig, een periode waarin maffialeiders het land overspoelden in samenwerking met staatsactoren.

Peker heeft talrijke beschuldigingen geuit aan het adres van huidige en voormalige politici, kennelijk om wraak te nemen tegen het Turkse initiatief om hem en zijn bende te ondervragen en voor het feit dat hij door Alaattin Çakıcı werd vervangen als de favoriete maffialeider van de regering. Peker, die zich in Dubai bevindt, wordt momenteel gezocht met een opsporingsbevel.

MHP-leider en maffialeider Alaattin Çakıcı

De beweringen van de maffiabaas werden door de beschuldigden, waaronder voormalig politiechef en minister Mehmet Ağar, zijn zoon en regerend afgevaardigde van de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) Tolga Ağar en minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu, met de grond gelijk gemaakt, maar er zijn geen gerechtelijke procedures gestart naar de misdaden in kwestie.

De beschuldigingen tegen de maffialeider, die door de regering en de beroemdheden van het land als een respectabel zakenman werd behandeld voor hij het land ontvluchtte, brachten een ingewikkeld web van ondergrondse connecties aan het licht.

Talloze bende-gerelateerde misdaden

Peker, geboren in 1971 in de noordwestelijke provincie Sakarya, kwam in Turkije in de jaren ’90, toen criminele groepen in het land tot bloei kwamen. Zijn naam kwam in het nieuws in verband met moorden, ontvoeringen, afpersing en bende-gerelateerde misdaden in die tijd.

Hoewel hij werd beschuldigd van de moord op drugssmokkelaar Abdullah Topçu in de Zwarte Zee-provincie Rize in 1997, werd hij vrijgesproken van de genoemde beschuldiging. Twee van zijn mannen werden in dezelfde zaak veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf.

Toen zijn misdaden zich begonnen op te stapelen, vluchtte Peker naar Roemenië, om in 1998 naar Turkije te worden teruggebracht in verband met verschillende onderzoeken. Hij zat meer dan acht maanden in de gevangenis en werd in mei 1999 vrijgesproken van meerdere misdaden.

Op 12 maart 2005 werd hij opnieuw opgepakt in het kader van de “Vlinderoperatie” en veroordeeld tot meer dan 14 jaar en vijf maanden gevangenisstraf voor verschillende misdrijven, waaronder “het vormen en leiden van een criminele groep”, “ontvoering” en “valsheid in geschrifte”.

Hij werd veroordeeld tot nog eens één jaar en drie maanden gevangenisstraf voor “het oprichten van een gewapende terroristische organisatie” en tien jaar in de Ergenekon-zaak.

Na bijna negen jaar in de gevangenis te hebben gezeten, werd Peker vrijgelaten.

Verrassend genoeg begon Peker na zijn vrijlating als een zakenman te worden behandeld en werd hij een fervent aanhanger van president Erdoğan, die hij zelfs op een huwelijksfeest heeft ontmoet.

Sedat Peker (L) wordt gezien tijdens een gesprek met president Erdoğan (C) tijdens een bruiloft.

De maffialeider genoot van zijn nieuwe titel en ging zelfs zover dat hij verkiezingsbijeenkomsten organiseerde ter ondersteuning van de regering, ondanks het feit dat hij een veroordeelde crimineel was.

Tijdens een van die bijeenkomsten bedreigde Peker een groep academici die een vredespetitie hadden ondertekend. “We zullen jullie bloed vergieten en er een douche in nemen”, zei Peker op een bijeenkomst in 2016, waarbij hij academici beschuldigde van steun aan terreurgroep PKK.

Hij werd aangeklaagd, maar werd vrijgesproken van het misdrijf omdat de rechtbank zijn woorden behandelde binnen het kader van de vrijheid van meningsuiting.

Al die tijd beschouwden duizenden van zijn extreem-rechtse ultranationalistische aanhangers Peker als een “liefdadige zakenman” en ontving hij onderscheidingen van verschillende instellingen.

Na de mislukte couppoging van 15 juli 2016 uitte hij opnieuw een dreigement, ditmaal aan het adres van Gülenisten, door te zeggen dat zijn volgelingen de putschisten in hun cellen zullen ophangen. Ook van dit dreigement werd hij vrijgesproken.

In een ander geval bedreigde Peker journalist Fatih Altaylı en zei: “Het feit dat ik je niet heb vermoord, bewijst dat ik geen leider van de georganiseerde misdaad ben.” Hij werd opnieuw vrijgesproken.

In 2019, enkele maanden voordat hij Turkije ontvluchtte, riep Peker het volk op om de wapens op te nemen en “klaar te staan”, maar ook deze opmerkingen bleven onbestraft.

Peker ontvlucht Turkije

Naarmate de maanden verstreken, raakte Peker steeds meer uit de openbaarheid. Destijds werd gemeld dat hij Turkije was ontvlucht, wat later gedeeltelijk werd bevestigd door de maffiabaas zelf.

Peker ontkende in februari 2020 dat hij vanwege zijn misdaden was “gevlucht”, maar bevestigde dat hij Turkije had verlaten, terwijl hij in een video die hij op YouTube deelde, opmerkte dat hij in de Balkan is voor een opleiding.

De opvallende wending van de gebeurtenissen begon nadat Turkije een andere maffialeider met banden met de diepe staat, Alaattin Çakıcı, in april van hetzelfde jaar uit de gevangenis had vrijgelaten op wens van MHP-leider Devlet Bahçeli.

Met zijn vrijlating verving Çakıcı zijn rivaal Peker en werd hij de favoriete maffialeider van de staat, hoewel hij Erdoğan en minister Soylu herhaaldelijk beledigde. Peker werd hierdoor op een zijspoor gezet en was woedend.

De twee maffiabazen bedreigden elkaar in de dagen die volgden via open brieven en video’s. Terwijl Peker bekend staat om het delen van video’s, deelt Çakıcı de brieven die hij opstelt.

Peker deed in mei 2020 een verrassende claim en zei dat Erdoğans schoonzoon Berat Albayrak, die toen minister van Financiën was, hem “vernietigd” wilde hebben en dat hij als gevolg daarvan gedwongen was Turkije te verlaten voor Montenegro.

Yalıkavak Marina

In oktober van hetzelfde jaar had Çakıcı een ontmoeting met oud-minister Ağar, oud-functionaris van de inlichtingendienst Korkut Eken en oud-legerofficial Engin Alan in de Yalıkavak Marina in Bodrum, die momenteel in het middelpunt van de controverse staat.

Van L naar R: Alaattin Çakıcı, Mehmet Ağar, Korkut Eken, Engin Alan. De foto werd genomen in Bodrum’s Yalıkavak Marina.

Wat Peker de afgelopen weken op de Turkse agenda heeft gezet, is een reeks video’s waarin hij Ağar, een van de meest duistere figuren in de Turkse politiek, en de “Pelikaangroep”, een organisatie die opereert als een staat binnen de staat en die vermoedelijk wordt geleid door Albayrak’s broer Serhat Albayrak, beschuldigt van het onderzoek dat tegen hem is ingesteld.

Peker’s eerste onthulling kwam naar aanleiding van het oppakken van zijn mannen tijdens een operatie in Turkije vorige maand. Peker beweerde dat Ağar de Yalıkavak Marina heeft gekocht door de vorige eigenaar, de Azerische zakenman Mübariz Mansimov Gurbanoğlu, te laten opsluiten op beschuldigingen in verband met Gülen en door hem te bedreigen.

AKP-afgevaardigde Tolga Ağar werd ervan beschuldigd de Kazachse studente Yeldana Kaharman seksueel te hebben misbruikt en vermoord.

Peker zei ook dat AKP afgevaardigde Tolga Ağar verantwoordelijk was voor de moord op de Kazachse studente Yeldana Kaharman, die de gendarmerie vertelde dat ze seksueel misbruikt was door de afgevaardigde een dag voordat ze dood werd gevonden op 28 maart 2019 in de oostelijke provincie Elazığ. Volgens Peker heeft Mehmet Ağar het incident in de doofpot gestopt.

Nadat de video was vrijgegeven, werd een onderzoek ingesteld naar een journalist die inconsistenties in het autopsierapport van Kaharman aan het licht bracht.

Beschuldigingen tegen minister Soylu

In zijn vierde video van 13 mei somde hij een reeks beschuldigingen op aan het adres van minister van Binnenlandse Zaken Soylu nadat deze Peker “een maffia tuig” had genoemd.

Peker beweerde dat de minister hem persoonlijke bewakers had toegewezen voor zijn veiligheid voordat hij Turkije ontvluchtte en dat ze in het verleden een hechte band hadden. De maffialeider beweerde dat Soylu hem had ingelicht over het onderzoek naar hem.

“Heb je niet gezegd: ‘Ik laat het hem weten als er iets gevaarlijks gebeurt’?” zei Peker over Soylu.

Een van de meest in het oog springende beweringen betrof het aftreden van Soylu in april vorig jaar. Volgens Peker werden tweets voorbereid van bot accounts een dag voordat Soylu zei dat hij opstapte om het te laten lijken alsof de minister publieke steun heeft.

Hoewel de minister alle beschuldigingen ontkende, bevestigde een document over de bewakers van Peker dat door een plaatsvervanger van de oppositie werd gedeeld, de beweringen van de maffialeider.

Op een foto die op sociale media opdook, was ook te zien dat Soylu in 2016 getuige was bij het huwelijk van een naast familielid van Peker.

Terwijl Soylu en Ağar Peker over zijn beweringen zwart maakten, sloot Çakıcı zich aan bij de anti-Peker partij en gaf een brief vrij die hij op sociale media pende om zijn rivaal te waarschuwen zijn mond te houden.

“De privé-relaties tussen individuen moeten privé blijven,” zei Çakıcı op 14 mei, en merkte op dat “de staat zichzelf zal zuiveren van degenen die betrokken zijn bij illegale activiteiten wanneer de tijd daar is.”

Het Susurluk schandaal

Nu bekende schimmige figuren plotseling op de Turkse agenda staan, denken velen snel terug aan de buitengerechtelijke executies in de jaren negentig en de Susurluk-zaak van 1996.

Een auto-ongeluk op 3 november 1996 in de noordwestelijke provincie Balıkesir bracht de nauwe banden aan het licht tussen de regering, de veiligheidsdiensten en de georganiseerde misdaad rond Mehmet Ağar.

Onder de slachtoffers bevond zich Abdullah Çatlı, een extreem-rechtse agent van de diepe staat die verantwoordelijk was voor talloze misdaden en moorden op linkse mensen en die door de autoriteiten zou worden gezocht. Een plaatsvervanger en een politiechef zaten ook in de auto.

Uit de documenten in de auto bleek dat Çatlı werd beschermd door de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken Ağar, die de crimineel voorzag van een vals identiteitsbewijs en een pistool.

In de auto lagen ook wapens van de politie die gebruikt zouden worden bij moordaanslagen, maar die waren als “vermist” geregistreerd in de staatsinventaris, wat het schandaal nog groter maakte.

Ağar trad vijf dagen na het ongeluk terug uit zijn functie na repercussies.

De buitengerechtelijke executies van critici van de regering vonden ook plaats tijdens Ağar’s ambtstermijn als hoofd van de politie tussen 1993 en 1995.

Later werd bekend dat hij zijn korps gebruikte om extreem-rechtse criminelen in dienst te nemen en te beschermen.

Hoewel tal van documenten duidelijk het gebruik van illegale methoden door het ministerie van Binnenlandse Zaken aantoonden onder het mom van “de strijd tegen terreur”, ontkende toenmalig premier Tansu Çiller dat “de staat hand in hand gaat met de maffia”.

Het proces over het Susurluk-schandaal begon in 1997. Korkut Eken, die vorig jaar samen met Ağar en Çakıcı poseerde voor een foto in de jachthaven van Yalıkavak, werd veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf.

Ağar werd in 2011 tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens “het oprichten van een gewapende organisatie om misdrijven te plegen”.

Hij werd in 2012 gevangen gezet en kwam een jaar later vrij.

Zijn zoon Tolga Ağar, die door Peker wordt beschuldigd van moord, werd in 2018 verkozen tot afgevaardigde van de AKP.

Peker zei in zijn laatste video dat hij geheimen zal blijven morsen en benadrukte dat hij nooit zal terugkeren naar Turkije. Of er nieuwe acteurs aan zijn video’s zullen worden toegevoegd, is nog maar de vraag.

Bron: Turkse media