Tahribad-İsyan

Een academische studie aan de Boğaziçi Universiteit over de populariteit van Turkse rapmuziek heeft uitgewezen dat er verschillende thema’s en luistergewoonten zijn in twee verschillende volksbuurten in Istanbul, de wijk Bağcılar en de Sulukulebuurt van de wijk Fatih.

De rapartiesten in Sulukule zijn politiek kritisch en streng, terwijl de jongeren in Bağcılar snel beroemd willen worden, zo blijkt uit een postdoctoraal proefschrift van Umut Mişe, onderzoekmedewerker aan de vooraanstaande Turkse universiteit

“De stedelijke transformatie in Sulukule heeft de rapmuziek in de regio kritischer gemaakt. De jongeren uit de buurt leven een cultureel activisme, dus de teksten in hun rap hebben een kritische toon,” zei Mişe.

Maar de situatie in Bağcılar’s rap productie en consumptie is compleet het tegenovergestelde. De zangers in Bağcılar zien rap als een uitweg uit hun sociaaleconomische ontberingen.

Bağcılar

Bağcılar rappers willen zo snel mogelijk beroemd worden. Mişe zei dat deze jongeren maar één doel hebben: “Ze willen een liedje opnemen, het uploaden op sociale media, snel beroemd worden en dan weggaan uit Bağcılar.”

Hataylı Bela, wat “Problemen uit [de zuidelijke provincie] Hatay” betekent, is de bekendste rapgroep in Bağcılar. In Sulukule, is het Tahribad-İsyan (Opstand voor Vernietiging).

Na zes maanden in Bağcılar en Sulukule te hebben doorgebracht voor zijn scriptie, benadrukte Mişe drie problemen die de twee regio’s gemeen hebben.

“Armoede, gebrek aan onderwijs en het gebruik van drugs zijn gemeenschappelijke problemen van beide plaatsen. Bijna alle mensen tussen de 16 en 25 jaar hebben hun school niet afgemaakt.”

Sulukule staat bekend als een van de oudste Roma-nederzettingen ter wereld. De Roma kwamen in 1054 vanuit India naar de buurt.

In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw was Sulukule het centrum van het uitgaans- en nachtleven van de stad, maar onlangs zijn er in het kader van de stadsvernieuwing meer dan 600 gebouwen gesloopt en vervangen door enkele wolkenkrabbers.

Volgens Mişe heeft deze stadsvernieuwing de jeugd van Sulukule veranderd in een hardere jeugd.

“Sulukule-rappers van rond de 25 jaar geven workshops waar ze de jongeren van de buurt de ziel van solidariteit bijbrengen,” merkte hij op.

Op de vraag hoe hij tijdens zijn bezoeken aan beide regio’s werd ontvangen, onderstreepte Mişa de warme sfeer die hij in Sulukule aantrof.

“Ik ben direct naar het gebied gegaan. Ze verwelkomden me hartelijk.”

“Ik nam vooral contact met hen op via sociale media. Toen we oog in oog kwamen te staan, beschouwden ze mij als iemand die hen beroemd zal maken. Het eerste wat ze me vroegen toen ze me zagen was: ‘Wanneer kunnen we een concert geven?’,” voegde hij eraan toe.

De geboorte van Turkse rap gaat terug tot de jaren negentig toen de in Duitsland gevestigde Turkse rapgroep Cartel, waarvan de leden voornamelijk kinderen zijn van Turkse immigranten die in de jaren zestig naar Duitsland trokken om werk te zoeken, zijn eerste album uitbracht.

De groep verkocht officieel ongeveer 500.000 platen en meer dan 1,5 miljoen illegale exemplaren.

Bron: Hürriyet

Turkse rap veroorzaakt politieke controverse