Alaattin Çakıcı

De beruchte Turkse maffiabaas Alaattin Çakıcı is vrijgelaten. Dat maakte de nieuwswebsite Artı Gerçek bekend.

Zijn vrijlating kwam er als gevolg van een nieuwe wet waarbij tot 90.000 mensen de gevangenis mogen verlaten in een poging verspreiding van COVID-19 in de overbevolkte Turkse gevangenissen tegen te gaan.

Çakıcı zat vast omdat hij een criminele organisatie oprichtte en leidde, omdat hij geweld aanmoedigde, de opdracht gaf voor moord en omdat hij president Recep Tayyip Erdoğan beledigde.

Elk van deze misdaden afzonderlijk is al goed voor een zware straf. Vooral in de jaren 1980 was hij berucht als gangster. In 1995 werd hij gezocht voor de moord op zijn vrouw, en dat voor de ogen van zijn zoon. Hij wist naar Frankrijk te vluchten, maar dat land leverde hem in 1998 uit. Hij zat een eerste keer in de gevangenis tot 2002. Daarna wist hij 2 jaar op vrije voeten te blijven, tot Oostenrijk hem in 2004 uitleverde. Sindsdien verliet hij de gevangenis niet meer, tot nu dan.

De regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) werkte een wet uit om verspreiding van COVID-19 in gevangenissen tegen te gaan. Die wet werd op 14 april goedgekeurd in het Turkse parlement.

De oppositie heeft kritiek op de wet. Mensen die vast zitten op beschuldiging van terrorisme werden niet in de wet opgenomen. Die tienduizenden ‘zogenaamde terroristen’ zijn mensen die vaak alleen kritisch waren tegenover de overheid, en nooit geweld gepleegd hebben, volgens de oppositie.

K.L.

(Bron: Hurriyet)