SunExpress is een joint venture tussen de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa en de Turkse maatschappij Turkish Airlines (THY). Het bedrijf hervat op beperkte schaal haar vrachtvluchten.

Daarvoor zet SunExpress 18 vliegtuigen in. Door de reisbeperkingen die werden opgelegd om verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan, moest de maatschappij eerder alle vliegtuigen aan de grond houden.

Op maandag maakte SunExpress bekend dat passagiersvliegtuigen zullen ingezet worden om vracht te vervoeren door ook vracht op de zitplaatsen en in de bagagerekjes boven de stoelen te zetten. Hierdoor hoopt het bedrijf tot 21.700 ton extra vracht te verwerken.

Volgens Ahmet Çalışkan, onderdirecteur van SunExpress, werd eerder al vracht verwerkt door alleen gebruik te maken van de vrachtruimte van de vliegtuigen.

Toch is het volgens hem de eerste keer in de geschiedenis van het bedrijf dat er alleen vracht vervoerd zal worden. “We hebben op korte tijd 18 vliegtuigen zo aangepast dat we er vracht in kunnen vervoeren. De zitplaatsen zijn hierbij niet verwijderd.  We beginnen met vluchten tussen İzmir en Antalya, maar afhankelijk van de vraag kunnen we ook vanop andere bestemmingen vliegen”, aldus Çalışkan.

Antalya

SunExpress is gevestigd in de populaire badplaats Antalya. In overeenstemming met de overheidsmaatregelen om de burgers te beschermen tegen het coronavirus, schrapte het bedrijf eerder vluchten van en naar Duitsland, Frankrijk, Spanje, Nederland, België, Zweden, Noorwegen, Denemarken, Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en Ierland.

In 2019 haalde het bedrijf haar hoogste omzet in haar 30-jarig bestaan, meer dan 1,4 miljard euro, een stijging met 10% tegenover het jaar ervoor. SunExpress vervoerde in 2019 meer dan 10 miljoen passagiers met een gemiddelde bezetting van 83%. De joint Venture tussen Lufthansa en THY werd opgericht in 1989 en vliegt op meer dan 90 bestemmingen in meer dan 30 landen in Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Wuhan

Het nieuwe coronavirus dook in december voor het eerst op in de Chinese stad Wuhan. Sindsdien is het al in zeker 185 landen en territoria verschenen. Door het virus werd ook internationaal reizigersverkeer beperkt. Volgens gegevens van de Amerikaanse Johns Hopkins-universiteit liepen wereldwijd al minstens 1,85 mensen het virus op. Daarvan overleden er minstens 114.200 en werden er bijna 434.800 genezen verklaard.

K.L.

(Bron: Sabah)