Istanbul en Ankara voeren nieuwe regels in op openbaar vervoer

Istanbul en Ankara, de twee grootste steden van Turkije, zijn eerder deze week ontwaakt uit hun 48 uur durende lockdown, samen met 29 andere provincies.

Met de nieuwe week kwamen er ook nieuwe regels op het openbaar vervoer om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

De nieuwe regels werden uitgevaardigd door het provinciebestuur. Alle chauffeurs en passagiers op het openbaar vervoer van Istanbul moeten vanaf nu een mondmasker dragen tijdens de rit.

Sommige chauffeurs van metrobussen dragen ook beschermende kledij.

Om ervoor te zorgen dat de regels voor het bewaren van sociale afstand worden nageleefd, zullen er maar half zoveel passagiers in de voertuigen mogen als gewoonlijk. Dus slechts de helft van de zetels mag bezet zijn. En er mogen niet méér passagiers rechtstaan dan dat er mensen neerzitten in een voertuig. Reizigers mogen namelijk alleen aan het raam gaan zitten, zodat de plaatsen langs het gangpad leeg blijven.

Ook worden er in alle voertuigen en aan alle haltes ontsmettingsapparaten geplaatst.

De hoofdstad Ankara, de stad met de tweede grootste bevolking van Turkije, heeft nog bijkomende maatregelen genomen inzake de sociale afstand.

Het openbaar vervoer blijft namelijk frequent rijden. Op weekdagen rijdt de metro elke zeven minuten, tussen zeven en half tien ‘s ochtends en tussen vier uur ’s namiddags en half negen ’s avonds. Buiten die uren rijdt er om het kwartier een metro.

Net zoals in Istanbul moeten alle pendelaars een mondmasker dragen en krijg je een boete als je dat niet doet.

Bron: Hürriyet

S.V.R.