Erdogan: “Turkije zal nog meer lockdowns opleggen in het weekend”

Turkije zal de volgende weekends opnieuw lockdowns opleggen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat zei de president eerder deze week. De volgende lockdown komt er al op 18 en 19 april.

“Om het coronavirus te kunnen bestrijden, hebben we beslist om in de weekends een uitgaansverbod te handhaven. Dat is nodig in de komende periode,” aldus Recep Tayyip Erdogan, na afloop van een virtuele ministerraad die drie uur duurde.

“Tegen 15 mei zal het nieuwe ziekenhuis voor COVID-19-patiënten in het district Başakşehir van Istanbul klaar zijn,” zei hij nog.

Daarnaast komen er nog twee andere gespecialiseerde ziekenhuizen in Istanbul, met in totaal 350 bedden.

“Turkije is vastbesloten om de strijd tegen de pandemie voort te zetten.”

Erdogan benadrukte dat Turkije aanzienlijke vooruitgang boekt. Het land heeft geen moeilijkheden met het bevoorraden van de mensen met persoonlijk gezondheids- en ontsmettingsmateriaal.

De president sloot ook uit dat er geld van het IMF geleend zou moeten worden.

Op de avond van 10 april kondigde Ankara een uitgaansverbod af in 31 provincies, dat 48 uur zou duren. Diezelfde avond om middernacht trad het al in werking.

De aankondiging kwam pas om 10 uur ’s avonds lokale tijd. De lockdown gold voor 30 grootsteden, waaronder de hoofdstad Ankara, Istanbul, de Egeïsche provincie İzmir en Zonguldak, waar veel inwoners kampen met ademhalingsmoeilijkheden.

Er kwam veel kritiek op die manier werken. In de getroffen steden stroomden de mensen namelijk massaal de straat op, om nog aankopen te doen bij de bakkers en in de winkels die op dat moment nog open waren.

Als gevolg daarvan kondigde minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu aan dat hij zou opstappen.

Maar president Erdoğan aanvaardde dat ontslag niet.

Bron: Hürriyet

S.V.R.