Rook en vlammen stijgen op tijdens een Israëlische luchtaanval, te midden van een oplaaiend Israëlisch-Palestijns geweld, in Gaza-Stad, 14 mei 2021.

Het Israëlische leger heeft gedreigd om twee scholen in de Gazastrook op te blazen, die zich voorbereiden om ontheemden te huisvesten, en heeft de Verenigde Naties op de hoogte gebracht van zijn plannen, zo meldden media.

Volgens Arabi21News bevinden de twee scholen, Al Aqsa en Al Bouraq, zich in zeer dichtbevolkte gebieden in West-Gaza.

Palestijnse media zeiden dat de bedreigingen een zeer gevaarlijke zaak zijn omdat de scholen deel uitmaken van een plan om mensen op te vangen die ontheemd zijn door het Israëlische geweld.

Tientallen Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook hebben maandag ten minste acht doden en meer dan 40 gewonden geëist.

Israëlische luchtaanvallen hebben de Gazastrook geteisterd na een week van brute aanvallen tegen Palestijnen, waarbij bijna 200 van hen om het leven kwamen.

Rook golft uit de haven van Gaza-stad na een Israëlisch bombardement vanuit zee, de Gazastrook, Palestina, 17 mei 2021.

In totaal zijn 198 Palestijnen gedood in Gaza, waaronder ten minste 58 kinderen, en meer dan 1.200 gewond geraakt sinds Israël zijn luchtcampagne tegen Hamas op 10 mei begon, volgens het Gazaanse ministerie van Volksgezondheid.

De luchtaanvallen op Gaza werden voorafgegaan door dagen van spanningen en Israëlische agressie in bezet Oost-Jeruzalem, waar honderden Palestijnen werden aangevallen door Israëlische troepen en kolonisten.

Terwijl Israël zijn offensief tegen de Palestijnen voortzet, vrezen velen dat dreigementen om de scholen te bombarderen misschien niet alleen dreigementen zijn, vooral wanneer rekening wordt gehouden met eerdere aanvallen op scholen door het Israëlische leger.

Bombarderen school

In 2014 bombardeerde het Israëlische leger zwaar een school in de stad Rafah in het zuiden van Gaza. Een projectiel trof een straat buiten de schoolpoorten en doodde meer dan 10 mensen en verwondde er tientallen.

De school bood onderdak aan meer dan 3.000 mensen die door de gevechten in het gebied ontheemd waren geraakt.

De toenmalige secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, veroordeelde de dodelijke aanval en noemde het een “morele schande” en een “criminele daad”.

Hij zei dat de “Israel Defence Forces (IDF) herhaaldelijk op de hoogte zijn gebracht van de locatie van deze plaatsen.”

Bron: Sabah