Foto: Dilan Zegerius

Tegen antizionistische uitingen bij pro-Palestijnse demonstraties naar aanleiding van het geweld tussen Hamas en Israël, dient voortaan direct worden opgetreden als het ligt aan Turks-Nederlandse Dilan Zegerius.

Het VVD-Kamerlid gaat hier dan ook op aandringen bij minister Grapperhaus.

“Als je dit conflict aangrijpt om onversneden jodenhaat te uiten, moet ingegrepen kunnen worden”, vertelt ze aan de Nederlandse pers.

Morgen roept Zegerius-Yezilgöz dan ook minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus op naar de Kamer te komen. Dit naar aanleiding van sommige pro-Palestijnse demonstraties dit voorbije weekend in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en andere steden in ons land.

“Ik heb heel veel vragen.”

“Als je dit conflict aangrijpt om met onversneden Jodenhaat te komen, moet ingegrepen kunnen worden. Als je antisemitisme toelaat en bagatelliseert, zeg je tegen iedereen die voor vrijheid staat: je zoekt het maar even zelf uit.”

Verbonden met Palestijnen

Volgens historicus Malcontent komt dat deels omdat ons land een fors groeiend aantal Nederlanders telt met een niet-westerse migratieachtergrond. Deze groep voelen zich vaak op cultureel, ideologisch of religieus vlak verbonden met de Palestijnen.

Daarnaast hebben steeds meer mensen moeite om het geweld van Israël goed te praten. Daarboven wordt de discussie verscherpt door de beeldvorming in de media.

Van beide kanten worden weliswaar raketten op elkaar afgevuurd maar beelden van onschuldige Palestijnse burgerslachtoffers op 3000 kilometer afstand maken nu eenmaal veel indruk bij mensen, meent Malcontent.

‘Turks-Koerdisch’ en ‘Joods’

Voor Yezilgöz zijn dreigementen waarbij je persoonlijke vrijheid direct onder vuur komt te liggen geen ver-van-haar-bed-show. Yezilgöz is in Ankara geboren en van Turks-Koerdische afkomst, trouwde in Nederland met een Joodse man.

Op haar zevende kwam zij in 1984 met haar moeder en zusje naar Nederland, nadat haar Turks-Koerdische vader drie jaar eerder als politiek vluchteling uit Turkije was gevlucht vanwege onder meer zijn vakbondsactiviteiten.

Bron: Nederlandse media