Een Israëlische soldaat die het eerste slachtoffer werd van het conflict met de Palestijnen, had eerder opgeschept over het verkrachten van een Palestijnse vrouw in een post op sociale media

Sergeant Omer Tabib (21) werd woensdag gedood in een anti-tank raketaanval nabij de Gazastrook.

“Sergeant Omer Tabib is woensdagochtend omgekomen toen een antitankraket van Hamas op zijn jeep belandde tijdens een operatie bedoeld om de (Israëlische) dorpen in de buurt van de Gazastrook te beschermen”, aldus het Israëlische leger in een communiqué.

Toen Israëlische strijdkrachten en extreem-rechtse groeperingen tijdens de Ramadan de Palestijnen aanvielen, verspreidden de protesten zich al snel naar andere delen van de bezette Palestijnse gebieden, waaronder de Gazastrook.

Als reactie daarop begonnen Palestijnse verzetsgroepen in de lange geblokkeerde strook raketaanvallen op Israël uit te voeren, waarbij acht mensen, onder wie burgers, werden gedood.

Israël intensiveerde zijn geweld en trof verschillende doelwitten in Gaza, waarbij meer dan 120 doden vielen, waarvan kinderen een kwart uitmaakten, naast meer dan 500 gewonden.

De Israëlische autoriteiten gaven Hamas de schuld van de aanval die Tabib doodde en een andere soldaat ernstig verwondde. Een derde officier raakte matig gewond.

De militaire vleugel van Hamas had eerder aangekondigd dat het een Israëlische militaire jeep aan de overkant van Noord-Gaza met een raket had bestookt.

Toen de IDF het nieuws op Twitter bekendmaakte, gingen gebruikers van sociale media echter snel op zoek naar informatie over Tabib.

Een verontrustende onthulling kwam van Talib’s eigen Twitter-account @OmriBenLulu, waarin hij beweerde een Palestijnse vrouw te hebben verkracht in een post die dateert van 8 aug. 2019.

Een screenshot van Twitter toont het gesprek waarin het overleden IDF-personeel Omer Tabib beweert een Palestijnse vrouw te hebben verkracht.

Het is niet duidelijk of Tabib daadwerkelijk een Palestijnse vrouw heeft aangerand of er “grapjes” over heeft gemaakt, schijnbaar als reactie op de beledigende post van een pro-Palestijns account waarin hij en andere soldaten in de IDF werden beschuldigd van het ‘gebruiken van drugs’ en het ‘doden van kinderen’.

Het is ook niet duidelijk of de IDF, waar Tabib diende als onderdeel van zijn verplichte militaire dienst toen hij de tweet plaatste, een onderzoek heeft ingesteld naar de post van Tabib.

Tabib werd donderdag te ruste gelegd in zijn Noord-Israëlische geboorteplaats Elyakim, die voornamelijk bevolkt wordt door mensen van Jemenitisch-Joodse afkomst.

Honderden plaatselijke bewoners en IDF-personeel namen deel aan de begrafenisceremonie voor Tabib, die naar verluidt weken verwijderd was van zijn ontslag.

Familieleden van de Israëlische soldaat Omer Tabib, 21, rouwen tijdens zijn begrafenis op de begraafplaats in de Noord-Israëlische stad Elyakim, donderdag 13 mei 2021.

De tweets van de @OmriBenLulu account zijn momenteel offline.

Na de aanval rapporteerde de Israëlische krant Haaretz over een voorlopig onderzoek van het leger, waaruit bleek dat het voertuig gebruik maakte van een weg die niet geschikt is voor het leger, omdat deze weg in de richting van de Gazastrook loopt.

IDF-woordvoerder Hidai Zilberman, die werd geciteerd door de krant Times of Israel, zei dat de soldaten zich verkeerd hadden gedragen door hun jeep te parkeren waar ze dat deden.

Bron: Sabah