De Turkse president Recep Tayyip Erdogan spreekt tijdens een galadiner ter gelegenheid van de 55e verjaardag van de oprichting van het Grondwettelijk Hof in het historische Beykoz-paviljoen in Istanbul

President Recep Tayyip Erdoğan heeft op 17 mei een commissie voorgesteld met joodse, islamitische en christelijke vertegenwoordigers om Jeruzalem te besturen na de dodelijke aanvallen van Israël op de Palestijnen.

“Op dit moment geloven wij dat er behoefte is aan een aparte regeling over Jeruzalem. Om blijvende vrede en rust te bereiken in Jeruzalem, dat de onmisbare religieuze symbolen bevat van moslims, joden en christenen, moet iedereen offers brengen”, zei hij na een kabinetsvergadering.

Turkije zal zijn politieke en militaire steun verlenen aan de internationale inspanningen om Jeruzalem te bevrijden en het Palestijnse volk te beschermen, verklaarde hij.

Erdoğan beschuldigde Israël ervan een “terroristische staat” te zijn en Jeruzalem te schaden, dat door deze drie godsdiensten als heilig wordt beschouwd. Hij zei ook dat het “meedogenloos” burgers in Gaza bombardeert.

“Deze terreurstaat, die enerzijds de privacy van Jeruzalem heeft aangetast, terwijl hij anderzijds meedogenloos burgers in Gaza bombardeert en een kolossaal gebouw waarin mediagroepen zijn gehuisvest met de grond gelijk maakt, is Israël,” zei de president.

“Maar jullie [Israël] gebruiken disproportioneel geweld, en jullie gooien bommen op Gaza met jullie oorlogsvliegtuigen. Heeft Gaza oorlogsvliegtuigen? Nee. Die van jullie, waarmee jullie aanvallen, zijn ontelbaar.”

Bloed aan handen

De president bekritiseerde zijn Amerikaanse ambtgenoot, Joe Biden, voor het ondertekenen van een wapendeal met Israël en zei dat hij “geschiedenis schrijft met bloed aan zijn handen”.

“Vandaag zagen we de handtekening van Biden voor de wapen [verkoop] aan Israël. En, we ontdekten dat dit een goedkeuring was om 850.000 zeer, zeer belangrijke wapens te verkopen. Als het op praten aankomt, spreken ze over ontwapening,” zei hij.

“Mr. Biden, u koos de kant van de Armeniërs bij de zogenaamde Armeense genocide. Nu schrijft u helaas geschiedenis met uw bloedige handen in deze gebeurtenissen van ernstig disproportionele aanvallen op Gaza die het martelaarschap van honderdduizenden mensen hebben veroorzaakt,” voegde Erdoğan eraan toe.

Zijn opmerkingen waren een van zijn sterkste aanvallen op Biden sinds hij in januari aantrad in het Witte Huis.

“U dwong ons dit te zeggen. Omdat we hier niet langer over kunnen zwijgen,” verklaarde Erdoğan.

De Palestijnse gebieden zijn “overspoeld met vervolging, lijden en bloed, zoals vele andere gebieden die de vrede verloren met het einde van de Ottomanen. En jullie steunen dat,” zei hij.

De president veroordeelde Oostenrijk ook voor het uithangen van een Israëlische vlag vanuit zijn kanselarijgebouw.

“Een vlag van een terroristische staat uithangen in een officieel gebouw komt neer op leven onder de projectie van terrorisme. De Oostenrijkse staat lijkt te proberen de moslims te laten boeten voor de genocide waaraan hij de joden heeft onderworpen”, zei hij.

Bron: Hürriyet